Julesanger
Julesangene hører til de beste, kjæreste og mest etterlengtede tradisjonene vi har. Sangene, der flere av dem har vært sunget i mange hundre år, er uadskillelig knyttet til julefeiringen. Den aller eldste; «Folkefrelser til oss kom» er svært gammel, den ble til på 300-tallet. «Et barn er født i Betlehem» er fra Middelalderen, men de fleste julesangene er av nyere årgang.
Den mest kjente, «Glade jul», ble skrevet på begynnelsen av 1800-tallet. Etter hvert er det blitt laget mange julesanger, og fremdeles kommer det nye til. Det er ikke enkelt å lage en julesang som blir en klassiker, men «En stjerne skinner i natt» fra 1992 er et eksempel på at dette fremdeles går an.
De fleste julesangene er skrevet av prester, og majoriteten har vært menn. To kjente julesanger er skrevet av kvinner: Gustava Kielland, prestekone på Finnøy og i Lyngdal, presenterte tidlig på 1800-tallet barnefavoritten «O jul med din glede». På Hedmark satt datteren til en bonde i 1858 og skrev «Jeg er så glad hver julekveld». Hennes navn var Marie Wexelsen.
I 1931 ble en annen norsk juleklassiker til. Forfatteren Jacob Sande hadde fått i oppdrag å lage et julehefte for Sunnfjord, og i dette heftet ble «Det lyser i stille grender» presentert for første gang.
En annen sukesshistorie står folkekjære Alf Prøysen for. Også han fikk et julesang-oppdrag. «Magasinet for alle» ville at Prøysen skulle skrive en julesang som kunne bringe himmelen inn i de grå stuer. Det resulterte i klassikeren «Julekveldsvise» om de som har vaske’ golvet og børi ved, og om julestjerna som skinner «over taket der a Jordmor-Matja bor».
Les om hva juletreet og juletrepynten symboliserer. (Se 23. desember)
Hvor godt kan du dine julesanger? Test deg selv eller andre i de to interaktive flersvars-quizene nedenfor. Lykke til!