Julesanger – den optimale juletradisjon

Tradisjon jul arets julekalender. 22 www. Johnsteffensen. No. Foto tobias tullius unsplash

Julesanger

Julesangene hører til de beste, kjæreste og mest etterlengtede tradisjonene vi har. Sangene, der flere av dem har vært sunget i mange hundre år, er uadskillelig knyttet til julefeiringen. Den aller eldste; «Folkefrelser til oss kom» er svært gammel, den ble til på 300-tallet. «Et barn er født i Betlehem» er fra Middelalderen, men de fleste julesangene er av nyere årgang.

Juletradisjon julekalender www. Johnsteffensen. No ill. All free download
22. Desember

Den mest kjente, «Glade jul», ble skrevet på begynnelsen av 1800-tallet.  Etter hvert er det blitt laget mange julesanger, og fremdeles kommer det nye til. Det er ikke enkelt å lage en julesang som blir en klassiker, men «En stjerne skinner i natt» fra 1992 er et eksempel på at dette fremdeles går an.

De fleste julesangene er skrevet av prester, og majoriteten har vært menn. To kjente julesanger er skrevet av kvinner: Gustava Kielland, prestekone på Finnøy og i Lyngdal, presenterte tidlig på 1800-tallet barnefavoritten «O jul med din glede». På Hedmark satt datteren til en bonde i 1858 og skrev «Jeg er så glad hver julekveld». Hennes navn var Marie Wexelsen.

I 1931 ble en annen norsk juleklassiker til. Forfatteren Jacob Sande hadde fått i oppdrag å lage et julehefte for Sunnfjord, og i dette heftet ble «Det lyser i stille grender» presentert for første gang.

En annen sukesshistorie står folkekjære Alf Prøysen for. Også han fikk et julesang-oppdrag. «Magasinet for alle» ville at Prøysen skulle skrive en julesang som kunne bringe himmelen inn i de grå stuer. Det resulterte i klassikeren «Julekveldsvise» om de som har vaske’ golvet og børi ved, og om julestjerna som skinner «over taket der a Jordmor-Matja bor». 

Les om hva juletreet og juletrepynten symboliserer. (Se 23. desember)

Hvor godt kan du dine julesanger? Test deg selv eller andre i de to interaktive flersvars-quizene nedenfor. Lykke til!

Hvor godt kan du julesangene? Sjekk denne interaktive quizen om julens sanger. Www. Johnsteffensen. NoJohns litt vanskelige julesang quiz. Hvor godt kan du julesangene egentlig? Www. Johnsteffensen. No

 

La andre få vite om dette innlegget..