Tradisjon med julestrømpe

Tradisjon jul arets julekalender. 21 www. Johnsteffensen. No. Foto tobias tullius unsplash

Julestrømpe

Skikken med å henge opp julestrømpe har lange tradisjoner i Norden. En julestrømpe eller sokk ble hengt opp på julaften slik at nissen i løpet av natten til 1. juledag kunne legge godteri i den. Det var først etter krigen at det ble mer vanlig å få besøk av nissen på julaften.

Juletradisjon julekalender www. Johnsteffensen. No ill. All free download
21. Desember

Tradisjonen med julestrømpe stammer trolig fra biskop St. Nikolaus. I følge en legende startet det med en fattig enkemann som hadde tre døtre som alle var forhindret fra å bli gift, fordi de ikke hadde noe å betale i medgift. St. Nikolaus la da gullmynter i jentenes strømper som hang til tørk over ildstedet om natten. Biskop Nikolaus hadde arvet en betydelig formue fra sine foreldre, og det var denne rikdommen han delte ut anonymt til mennesker som hadde det vanskelig. 

I noen kulturer har man tradisjon for å sette sko ved peisen eller utenfor døren slik at disse kan bli fylt med gaver. Dette skjer enten på julaften eller på Eve of St. Nicholas Day, som er 6. desember. Vanlige sokker ble gjerne benyttet før de spesialdesignede julestrømpene kom i bruk.

Tradisjon med julestrompe. Foto donna spearman unsplash
Foto: donna spearman – unsplash

I USA – der den store julegaveutdelingen vanligvis finner sted først i skumringen første juledag, henger barna opp julestrømper julaften, gjerne ved peisen, i entreen eller i nærheten av juletreet. Noen mener at det er denne amerikanske skikken som vi har tatt opp i oss. I Norge henges julestrømpene opp natt til julaften. 

Les om våre kjente julesanger. (Se 22. desember)

La andre få vite om dette innlegget..