Juleverksted – en populær juletradisjon

Tradisjon jul arets juekalender 04. Www. Johnsteffensen. No. Foto tobias unsplash

Juleverksted

Aktiviteter med kjernefamilien hører førjulstiden til; juleverksted, pepperkakebaking, adventsstund etc. Hvorfor ikke lage jule-meiseboller? En enkel og harmløs aktivitet for liten og stor, og barna synes det er topp. Fuglene også…

Julemeiseboller er en utmerket aktivitet for liten og stor. Foto - www. Johnsteffensen. No
Her pyntes julemeisebollene med rosiner like før de skal kjøles ned enten i fryseren (et par timer) eller i kjøleskapet (natten over). Jule-meisebollene lages i pepperkakeformer e. L. , men det går også fint an å bruke kopper og glass som former. Foto: john steffensen
Juletradisjon julekalender www. Johnsteffensen. No ill. All free download
4. Desember

Jeg har tidligere fortalt hvordan man lager hjemmelagde meiseboller som blir fuglenes favoritt, meiseboller som både er bedre enn de som selges i butikken, og som varer mye lenger. Og best av alt; de er lekende lett å lage – både for liten og stor. En super aktivitet for foreldre og barn,  besteforeldre og barnebarn…

Slik går du frem: Legg en Delfia-klump (i dette eksempelet 250 gram) i en panne. Plasser pannen på den minste kokeplaten og på lavest varme. Klumpen med matfett smelter nå meget sakte, og den etter hvert flytende massen blir til slutt ikke varmere enn det går fint an å håndtere.

Mens Delfia-fettet (evt. Flott-fettet) smelter, veier barna opp de tørre ingrediensene. Fuglene spiser mye rart, det må bare ikke være for salt! Det er viktig!

La barna veie opp dette: 100 gram solsikkekjerner, 70 gram havregryn, 100 gram sammalt grovt hvetemel, 150 gram fuglepeanøtter (du kan like gjerne bruke usaltede peanøtter, hasselnøtter e.l., bruk det du har.) en håndfull mandler, evt. litt linfrø. Ha alt det tørre opp i en bolle og rør godt om. Barna er ivrige etter å gjøre dette. La dem røre etter tur…

I mellomtiden har matfettet smeltet. Hell fettet gradvis opp i bollen og rør godt. Fettet skal være «limet» i meisebollene. Når alt fettet er i bollen, røres det litt til. Man kan evt. supplere med mer havregryn, frø, nøtter e.l. til konsistensen blir passe håndterlig.

Pepperkakeformer eller andre former legges på et matpapir. Nå dyttes massen halvveis ned i formen(e). Husk å presse godt ut i kantene. Før formen fylles helt opp, legges en hyssing i bukter/svinger inne i formen. Sørg for at hyssingen også fortsetter 15-20 cm utenfor formen (til oppheng i et tre e.l.). Når hyssingen er godt plassert (trykket ned) i massen, fylles resten av formen opp til kanten. Deretter pyntes det med f.eks. rosiner og/eller nøtter.

Formene legges til slutt til fryseboksen for «ekspress-kjøling» (et par timer) eller i kjøleskapet (natten over). Når det kjølige oppholdet er unnagjort, løsnes formene fra meisebollene ved å legge dem i lunkent vannbad, ca 10 – 15 sekunder. Da slipper formene, og meisebollene er klare for oppheng. (Eventuelt til innpakning i julepapir?)

Meiseboller kan også lages i kopper, glass eller andre former. Sørg i så fall for at hyssingen har en liten fyrstikk (uten svovel) festet i enden. Bind fyrstikken i tauenden slik at hyssingen ikke kan trekkes ut av meisebollen. Man kan også forme meiseboller med hendene, men det blir fort mer grisete. Lykke til!

Les serien «Meisenes merkverdigheter»

Les om tradisjonen med adventslys (til: 5. desember)

La andre få vite om dette innlegget..