Småfuglene er nå i den vanskeligste tiden av året

Rødstrupe foretrekker mat på bakken. Foto: torill elisabeth ingebrigtsen aune for www. Johnsteffensen. No

Mange småfugler dør nå

Småfuglene opplever et enormt fysisk press på denne tiden av året

Foto: Rødstrupe. Ved Torill Elisabeth Ingebrigtsen Aune

Fuglene er nå inne i den tøffeste tiden av året. Den nordiske vinteren er en hard prøve for mange skapninger. Fuglene må bruke det korte dagslyset til å finne seg mat, og de må hele tiden tilpasse seg endringer i været. Vind, kulde og snø gir fuglene betydelige utfordringer, og det er de minste og de yngste fuglene som har det vanskeligst. I tillegg til været, har de også mange naturlige fiender som kan angripe dem i et ubevoktet øyeblikk. Vinteren er derfor en særdeles stressende tid for småfuglene.

Italia. Flere artikler med reisetips og praktiske opplysninger. Www. Johnsteffensen. NoHvert eneste vinterdøgn oppleves som et eneste stort fysisk press. I løpet av få timer med dagslys må fuglene finne nok mat til å klare seg gjennom dagen og samtidig bygge opp et fettlager som er stort nok til brensel for den kommende natten. I følge Olav Hogstad ved NTNU må f.eks. stjertmeisen (som veier 8-9 gram) og granmeisen (10-12 gram) øke kroppsvekten sin med rundt 10 prosent for å kunne overleve den lange vinternatten (på 18-19 timer). Granmeisen senker kroppstemperaturen nattestid og reduserer dermed varmetapet samtidig som den sparer energi. Den noe større kjøttmeisen må i løpet av dagen sørge for enda mer fett på kroppen. Den kan normalt ikke holde kroppstemperaturen på nattsenkning på samme måte som granmeisen. Dermed kan kjøttmeisen heller ikke redusere varmetapet eller spare energi. For eksempel er det funnet døde kjøttmeiser i fuglekasser der nattetemperaturen hadde krøpet ned mot 30 kuldegrader…

Meiseboller www. Johnsteffensen. No
Småfugler liker hjemmelagde meiseboller. Om du følger oppskriften på johnsteffensen. No vil du få tre slike store meiseboller. I dette tilfellet er det brukt tre kopper (som bakerst i bildet) til former. Meisebollene løsner enkelt i et varmt vannbad. Foto: john steffensen

Så derfor; tenk på småfuglene akkurat nå. På denne tiden av året vil mange fugler dø dersom de ikke finner tilstrekkelig med mat. Om du ikke har anledning til å legge ut solsikkefrø eller annet daglig, kan det være lurt å henge opp meiseboller. Hjemmelagde meiseboller varer lenger enn de som selges i butikkene, i tillegg til at de fort blir småfuglenes førstevalg. Se oppskrift på hjemmelagde meiseboller. Vær oppmerksom på at ikke alle fugler klarer å spise av en hengende meisebolle, derfor er et fuglebrett eller en fuglemater et hensiktsmessig alternativ.

Til hjemmelagde meiseboller (nok til det som er avbildet til høyre): 250 gram Delfia, 70 gram havregryn, 100 gram solsikkekjerner, 100 gram sammalt hvete grov, 150 gram fuglepeanøtter (eller andre usalte nøtter), en håndfull mandler, evt. litt annet spiselig som rosiner, linfrø, brødsmuler etc. Følg oppskriften. Enkelt å lage. Fin aktivitet for hele familien! 

Les også serien om «Meisenes merkverdigheter» (start-tråd)

 

La andre få vite om dette innlegget..