Mat på fuglebrettet. Råd og tips.
Jeg har i flere år matet småfugler i hagen. Det er en koselig aktivitet, men jeg tror det er viktig at foringen ikke tar helt av. Noe mating er greit, men ikke overdriv. Forskning viser f.eks. at kjøttmeisen profitterer på rikelig tilgang på mat på bekostning av andre fuglearter. Jeg avgrenser derfor foringsperioden fra 1. oktober – 1. april.
Se også «På fuglebrettet»
Det er også en annen grunn som gjør at mating på fuglebrettet bør begrenses, og det er alt rusket/søppelet som kan danne seg om man ikke mater smart.
En annen ting er fugleskitt som det også blir en del av etter hvert. I så måte er det viktig å vaske foringsplassen jevnlig, og sørge for at fuglenes matbord ikke blir et arnested for smittsomme sykdommer/parasitter.
Ikke mate rett på bakken
Først av alt; ikke legg fuglematen på bakken, i hvert fall ikke i nærheten av boliger o.l. Mat som ligger på bakken, lokker fort til seg andre vesener som vi ikke ønsker å ha nært innpå oss, som rotter og mus.
Fuglebrett i nærheten av busk eller tre
Foringsplassen bør være slik at du kan holde øye med den fra godstolen i stuen. Du bør helst plassere fuglebrettet eller matopphenget i nærheten av en busk eller et tre (evt. i selve treet), slik at fuglene kan mellomlande på vei til maten. Småfuglene tar da et raskt overblikk etter eventuelle fiender/rovdyr, før de våger seg bort til selve matfatet. Vurder også om fuglemateren kan plasseres slik at ikke katter får lett tilgang til fuglebrettet eller materen.
Mine anbefalinger til fuglemat:
Hjemmelagde meiseboller (se bildet) er så vel fuglenes som min favoritt. Oppskrift finner du her. Vær oppmerksom på at en del meiseboller som selges over disk, ikke alltid er like ferske og smakfulle. Jeg har flere ganger opplevd å ha kjøpt meiseboller som fuglene ikke vil ha, fordi fettet er blitt harskt. Meisebollene var trolig gamle, og fettet smakte derfor dårlig. Da plukker fuglene ut det de vil ha, og lar fettet ligge igjen som en klissete smørje på bakken eller terrassen.
Hjemmelagde meiseboller er lett å lage, og fuglene elsker dem. Bare pass på at det ikke fins salt i de hjemmelagde meisebollene, salt er farlig for småfuglene. Laging av meiseboller er dessuten en ypperlig aktivitet for hele familien.
Frø uten skall
Jeg velger helst solsikkefrø UTEN skall. Da unngår jeg at det bygger seg opp en stor mengde solsikkeskall rundt forbi. Fuglene henter med seg frø med skall fra fuglemateren, deretter flyr de med frøene til greiner i nærheten, hvor de holder frøene mellom tærne og hakker av skallet. Skallet spiser de ikke, det faller ned på bakken.
Fuglenøtter i nett
Jeg synes fuglenøtter (fuglepeanøtter) som selges i løs vekt eller i små nett, er gode greier. Det blir nesten ikke søppel av slike nøtter, i tillegg til at fuglene elsker dem. Enkelt og greit!
Villfuglblanding ikke alltid like vellykket
Om du kjøper såkalt villfuglblanding inneholder denne flere typer frø. Småfuglene har sine spesielle favoritter, alt etter hvilke fugler du har i hagen. En slik frøblanding skal i teorien være noe for enhver smak. Men hos meg (i Bergen) er det bare noen av frøene som blir spist, mesteparten av villfuglblandingen ligger igjen og blir aldri spist. Dette kan nok variere fra hvor i landet man bor, men vær samtidig klar over at det er stor forskjell på villfuglblandinger. Det kan være at du brenner inne med hele blandingen fordi fuglene betakker seg. De vil ikke vite av frøene du har kjøpt i dyre dommer…
Frø som spirer er et dårlig tegn
Det kan være store forskjeller på frø-kvaliteten. Her må man føle seg litt frem, derfor bør du kanskje ikke starte med en stor sekk. Dersom frøene i sekken har begynt å spire (for det har også hendt meg), må frøene returneres til butikken Spirende frø innebærer at de ikke vært skikkelig lagret (har vært utsatt for fuktighet), eller at de ikke har vært skikkelig tørket før pakking.
TIPS: Du kan gjerne se svenske Karin Thorell på Instagram. Hun legger ofte ut videosnutter og fotos av hennes nærkontakt med småfugler og ekorn. Mye kjekt å se på hennes side.
Mange gode/nyttige tips her, jeg tar meg alikevel den frihet å kommentere en ting, ang. Villfuglblanding, som etter min erfaring er av svært variabel kvalitet, etter mange år med «tippemating» har jeg og 3-4 familiemedlemmer til, kun brukt Villfuglblanding kjøpt fra Zoopermarked. Vi bor alle i Bergensområdet (litt sør for sentrum) og kjøper den i 15 kg. sekker, ingen søl, (inneholder IKKE solsikkefrø med skall!!!!) og Fuglene ser ut for å Elske den «
Takk for tipset, Jan Olaf. Jeg har selv ikke forsøkt den villfuglblandingen som du anbefaler, men det kan meget vel være at denne er bedre enn andre produsenters. Jeg har, som jeg skrev, ikke hatt spesielt gode erfaringer med denne type blandinger. Men godt å høre at det fins håp.Takk for at du tipset oss om dette! 🙂 Mvh John