Madeira – «Havets blomst»

Fra jardim botanico - www. Johnsteffensen. No

Opplevelsesrike Madeira  – Reisebrev nr. 16

Madeira – «Havets blomst»

Tekst og fotos: John Steffensen

Madeira, den praktfulle portugisiske øya noe lenger nordvest i Atlanterhavet enn Kanariøyene, er et fascinerende bekjentskap. Når en først har fått smaken på Madeira, kan et avhengighetsforhold lett oppstå. Det er noe med Madeira som har gjort den til en svært kjær feriedestinasjon for mange europeere – også en god del nordmenn. Dette er det 16. reisebrevet fra Madeira på www.johnsteffensen.no. Det kommer flere. Om du ønsker å lese dem alle i rekkefølge, kan du starte ved å klikke her.

 

Innbyggerne på Madeira kaller øya for «Havets blomst» eller «Flor do Oceano». Den frodige atlanterhavsøya har en sterk tiltrekningskraft på hageentusiaster, turgåere og solhungrige fra hele verden.

Den vulkanske øya som ble dannet for henimot 60 millioner år siden på samme breddegrad som Casablanca i Marokko, har et subtropisk klima som gjør Madeira til et eneste stort drivhus. Omtrent alt som fins av planter og trær på jorda, stortrives på den frodige øya. Vekster vi kjenner som små potteplanter i Norge, blir store busker og høye trær på Madeira. Det er utrolig fascinerende å se den fargerike og eksotiske blomstringen som foregår året rundt. Madeiras klima er som en god norsk sommer, aldri ubehagelig varmt og heller aldri skikkelig kjølig, hvis en ser bort fra den høyeste fjelltoppen, Pico Ruivo (1862 moh.) som en sjelden gang kan bli dekket av snø. (Fortsetter under bildet.)

 

Buksbom i stive geometriske former. Franskinspirert hageanlegg i jardim botanico, madeira. Www. Johnsteffensen. No

 

Britene først

Det var britene som gjorde Madeira til et populært feriested. Mange berømtheter har opp gjennom tidene tilbrakt måneder og år her, blant annet Sir Winston Churchill. Favoritthotellet hans var Reid’s Palace, et hotell som fremdeles holder det gående i sterk konkurranse med en mengde andre. Bare i hovedstaden Funchal (120 000 innbyggere) som har fått sitt navn fra krydderplanten fennikel, fins 89 hoteller på Tripadvisors oversikt.

Reid’s Palace har beholdt sitt rykte som et sted for «fiffen». Det er her de fleste kjendiser, konger, prinser og prinsesser bor når de besøker Madeira, et hotell som til fulle gjenspeiler det britiske rikets storhetstid. Kanskje ikke så fantastisk å se til utenfra, i hvert fall ikke fra travle Estrada Monumental som formelig klistrer seg opp til husveggen, men innenfor de gammelrosa murene er det stil og eleganse med et vell av utsøkte lysekroner, tradisjonell engelsk afternoon tea, middagsdans og priser som får hvermansen til å betakke seg. En kopp kaffe til rundt 40 euro – uten något attåt er nok i meste laget for folk flest…

Oversikt over en av de fantastiske hagene på madeira; jardim botanico. Www. Johnsteffensen. No

Blomsterparadiset Madeira

Som sagt, Madeira har mye å tilby hageinteresserte. Her fins en rekke hageanlegg ut over det vanlige, kjempehager som ble påbegynt for hundreder av år siden. Mange av de store hotellene har også fantastiske hager.

Besøkshagene Jardim Botânico, Palheiro Gardens og Monte Palace Tropical Garden er de største og mest berømte. Sistnevnte er av reisemagasinet Condé Nast Traveller kåret til en av verdens vakreste hager. YouTube-videoen nederst presenterer denne praktfulle hagen med sine rødmalte, japanske broer, buddhastatuer, sildrende vann og klassiske skulpturer. I tillegg til grotter, koiedammer, påfugler og en enorm samling av konglepalmer. En vidunderlig hage!

Fra madeira. Www. Johnsteffensen. No

Rike øyboere med sans for gigantiske hager

En annen av hagene, Palheiro Gardens, ble påbegynt i 1801 av daværende greve av Carvalhal. Han var den rikeste landeieren på øya og ga en fransk hagearkitekt frie tøyler med tanke på utforming av en hage på en tomt han disponerte oppe i fjellsiden, et sted der greven hadde fått bygget en liten jakthytte. Ikke mindre enn to hundre arbeidere ble ansatt for å realisere grevens hagedrøm. Et utrolig anlegg som mange britiske turister etter hvert beskrev i svært så rosende og begeistrede ordelag. Dette bidro igjen til at enda flere dro til Madeira for å oppleve den fantastiske blomsterprakten.

Da greven døde, fikk Palheiro Gardens en knekk, ikke av sorg, men av forfall. Arvingen var grevens nevø, og han interesserte seg ikke for planter i det hele tatt. Han hadde andre interesser og ga blaffen i stell og vedlikehold av hagen. I 1885 var arvingen bankerott, og Palheiro ble lagt ut for salg. En annen riking, briten John Burden Blandy, som var blitt svært velstående på produksjon og eksport av madeiravin, kjøpte Palheiro Gardens på auksjon og startet straks en omfattende oppgradering av kjempehagen. I dag er det Adam Blandy som bor i denne hagen, sammen med sin svært blomsterinteresserte svenske hustru. Blandyfamilien har mange finansielle bein, bl.a. som storprodusent av madeiraviner, eier av hoteller og turistanlegg, samt en betydelig blomsterproduksjon. (Fortsetter under bildet.)

All verdens planter stortrives på madeira. Subtropisk klima kombinert med gunstig jordsmonn er oppskriften. Madeira er enhver hagentusiasts drømmested. Www. Johnsteffensen. No

 

Blomstervideo fra Madeira

Se denne videoen fra en av verdens vakreste hager; Monte Palace Tropical Garden, Funchal (Madeira) + film fra asfalt-slede-turen i kurvstol fra Monte nedover mot sentrum av Funchal: 

 [youtube_video clip_id=»6gBrfFZj0M4″]

 

Flere reisebrev fra Madeira vil følge…

 

 

La andre få vite om dette innlegget..