Johns premie-påskenøtt 2015. To berømte nordmenn…

Premiepåskenøtt www. Johnsteffensen. No

To berømte nordmenn

Johns premie-påskenøtt: Vinn to originale champagneglass med rødt hjerte

Premie-påskenøtt 2015 www. Johnsteffensen. No
Johns premie-påskenøtt går ut på å finne identiteten til to kjente nordmenn. Om du finner riktig svar, og skriver dette i kommentarfeltet, i kontaktskjemaet bak eller sender til jodex@live. No, er du med i trekningen av disse to romantiske champagneglassene. Foto: johnsteffensen. No

Tradisjonen tro får du også i denne påsken en premienøtt. Ut fra noen få opplysninger skal du avsløre hvilke to norske berømtheter som omtales nedenfor. Klarer du dette, er du med i trekningen av to originale champagneglass med rødt hjerte. 

Skriv svarene i kommentarfeltet nederst på siden eller benytt skjemaet for kontakt. Om du bruker kommentarfeltet, vil ditt svar ikke bli vist for andre, kun for moderator. Svarfrist er mandag 6. april 2015 kl. 23:59. Et par dager senere får du vite så vel svar som navn på vinneren. Her er ledetrådene:

A: Dette dreier seg om en berømt nordmann som hadde 15 søsken. Han tilbragte mye av sin barndom hos en tante og onkel som var barnløse. Han opplevde bl.a. at en medarbeider forsøkte å ta æren for det som nordmannen hadde funnet ut. Hans banebrytende arbeid skulle få stor betydning for menneskeheten, og selv om det han arbeidet med, er mest kjent under et annet navn, er det mange som knytter hans funn til etternavnet hans. Han opplevde like fullt å bli fradømt sin stilling som den første i Norge innen sitt fagområde. Han giftet seg, men ekteskapet ble kortvarig da hans kone døde av tuberkulose noen måneder etter bryllupet. Etter to år giftet han seg på ny, denne gang med enken etter en kjent norsk malers sønn. Den berømte nordmannen ble bisatt vel 70 år gammel, på statens bekostning, og urnen lagt ned under hans byste i et parkanlegg i fødebyen. Hvem var han? 

B: Den andre personen ble vel 80 år gammel. Han opplevde å bli rik og berømt mens han levde, men brukte lite penger på seg selv og levde stort sett et ganske tilbaketrukket og spartansk liv. Noen dager etter sin død ble liket «stjålet» av tyskerne som ville gi berømtheten statsbegravelse. Avdøde selv og hans familie ønsket ikke noen slik avslutning i regi av tyskerne, men okkupasjonsmakten gjorde som den ville, og dermed ble dødsfallet brukt for alt det var verdt i propagandaøyemed. Nordmannen er gravlagt på Æreslunden, Vår Frelsers gravlund, i Oslo. Det fins en byste av ham på graven, en byste som ble utsatt for hærverk for vel ti år siden. Ut over denne bysten fins det kun en offisiell statue av nordmannen. Den befinner seg i en by på Sørlandet. Hvem var han?

Svarfrist for årets premie-påskenøtt er mandag 6. april 2015. 

Sjekk riktig svar her.

© John Steffensen – www.johnsteffensen.no

La andre få vite om dette innlegget..