Tradisjonen med juletrelys

Tradisjon jul arets julekalender. 19 www. Johnsteffensen. No. Foto tobias tullius unsplash

Juletrelys

Elektriske juletrelys er en forholdsvis ny oppfinnelse. Det var Edward H. Johnsen som arbeidet i selskapet til Thomas Alva Edison, som i 1883 kom på å sette elektriske lys på juletreet. Det tok likevel mange år før elektriske juletrelys ble masseprodusert. Det skjedde først mot slutten av 1920-tallet.

Juletradisjon julekalender www. Johnsteffensen. No ill. All free download
19. Desember

Går man langt tilbake i historien, til 1500-tallet, hadde ingen juletrær lys. Fra siste halvdel av 1600-tallet fins det nedtegnelser som forteller om lys på juletrær. Helt siden juletreskikken ble innført i Norge, har det vært vanlig å pynte treet med lys.

Den første juletrepynten her til lands var nøtter, epler og kakefigurer som ble spist når julen var over. Senere kom det «kjøpepynt», noe som mange advarte mot fordi det ikke var i tråd med juleskikkene. Den nye pynten var glitter, glasskuler, norske flagg og… lys.

Den første norske kilden om lys i juletrær er fra 1822. En fengselsdirektør forteller da at den tyske skikken med lys i treet også har kommet til Oslo.

Stjernen i toppen av juletreet dukket først opp på 1900-tallet. Før dette kunne man gjerne ha ett lys, et spyd eller en fugl i treets topp. Det vanligste var likevel en engel. 

Les mer om tradisjonen med stall og krybbe. (Se 20. desember)

Selskapsleker med sosial distanse. Www. Johnsteffensen. No

La andre få vite om dette innlegget..