Julevask var markert på primstaven

Tradisjon jul arets julekalender. 09 www. Johnsteffensen. No. Foto tobias tullius unsplash

Julevask

9. desember var markert med et kvinnehode på primstaven. Denne dagen var minnedag for jomfru Marias mor. Mange steder var det vanlig å starte bryggingen av juleølet nå. Dessuten måtte tørrfisken legges i vann om den skulle bli ferdig til jul. Man startet også med jule-klesvask.

Juletradisjon julekalender www. Johnsteffensen. No ill. All free download
9. Desember

Går vi tilbake til tiden før 1850, var det å vaske rundt noe som ble gjort før de store høytidene. Man gikk grundig til verks og startet med taket. Dette ble børstet eller skrapt, dernest var det veggenes tur. Akkurat denne jobben ble som regel utført av menn – eller kvinner og menn sammen. Mennene skurte med sand, vann og en slags skurekost laget av halm eller mose. Kvinnene tørket etter og/eller skylte med vann, et arbeid som ofte foregikk nattestid.

Golvet fikk også en runde. Hva man brukte der, var avhengig av hvilket golv man hadde. Det kunne like gjerne være å skrape golvet og spa ut møkk Golvet ble til slutt pyntet med rent strø, granbar, sand eller bark. 

Det å vaske rundt omfattet også innboet. Møbler, ovner, metall og andre gjenstander ble skurt med sand eller aske. Når dette var gjort, pyntet man. Sengene fikk ny halm. Veggene kunne dekoreres med mønstre laget av leire, skjellsand eller kritt. Slik pynting ble kalt for kroting. Veggene kunne også dekoreres med tekstiler.

Hadde man gardiner, ble disse hengt opp til slutt, først og fremst for å verne mot innsyn. De mente det var viktig at ville dyr ikke kunne se inn til dem på julenatten. Det hørte også med til julerengjøringen at fjøs og gårdsplass ble kostet. Dette var viktig for å beskytte folket mot Åsgårdsreien og diverse farlige ånder. 

I dag er det mange som gjør ekstra rent i ukene før jul. De vil at hjemmet skal være så presentabelt som mulig. Profesjonelle renholdere mener at det særlig er tre rom man bør vie ekstra oppmerksomhet nå; badet, gangen/entreen og kjøkkenet. Det foreslås en grundig rundvask, men ekspertene mener at man godt kan droppe takvask. Taket kan lett bli skjoldete, noe som ikke er særlig stas når alt skal være på stell til jul. Konkrete tips til julerengjøring fins her

Les: Slik pusses sølvtøyet enkelt, raskt og billig

Sett av noe tid, skru på din favorittmusikk, åpne vinduene og start årets julerengjøring nå! 

Les også: Slik gjøres ventilatoren ren lekende lett

Les om tradisjonen med julequiz! (Se 10. desember)

1 johns quizkalender. Www. Johnsteffensen. No foto carolyn v unsplash
Prøv johns quizkalender. 60 ulike quizer á 7 spørsmål. Klikk på ikonet for mer.

La andre få vite om dette innlegget..