Julegaver – Tradisjon for å gjøre andre glad

Tradisjon jul juletradisjoner 06 www. Johnsteffensen. No. Foto tobias tullius unsplash

Julegaver

6. desember feires i mange land minnet om biskop Nikolaus  som levde fra 270 – 345. Han skal ha vært den første som ga anonyme pengegaver til fattige. I dag er han bl.a. en av de mest populære helgene i Hellas. På den norske primstaven fins Sankt Nikolaus avmerket med en bispelue, en bispestav eller bokstaven «N». Symbolet markerer Nilsmesse, Nikolausdagen eller Sankt Nikolas-dagen, den ortodoks-katolske høytidsdagen. 

Juletradisjon julekalender www. Johnsteffensen. No ill. All free download
6. Desember

Etter reformasjonen ble feiringen av St. Nikolaus forbudt i mange land. Etter hvert tok nederlendere med seg den katolske skikken til Amerika (på 1700-tallet). Nederlenderne kalte ham Sinter Klaas, og dette ble snart til Santa Claus i Amerika.

I middelalderen var det vanlig at jarler, høvdinger og øvrige maktpersoner delte ut gaver ved nyttårstider. Det var som regel mat som ble gitt. Denne tradisjonen holdt seg i flere hundre år,  mens julegaver først ble introdusert på 1800-tallet. 

Gaver innpakket i papir ble ikke vanlig før på 1900-tallet. Etter hvert tok man opp i seg Sinter Klaas-tradisjonen fra Nederland, der ikke bare arbeidsfolk, undersotter og trengende fikk gaver, men også barna. Den tykke rødkledde julenissen med hvitt skjegg som vi alle kjenner så godt, ble i sin tid introdusert av Coca-Cola.

Når vi gir gaver, gjør vi dette for å glede den som får gaven. En gave er det vi tror den andre ønsker seg, eller som han/hun kan gjøre nytte av. I så måte kan du være spent på hva du selv ønsker deg til jul. For det er det du får, som andre tror at du ønsker deg! 

Les om «Besynderlige tante Annie»

Les om tradisjonen med julebakst. (Se 7. desember)

Flere juletradisjoner www. Johnsteffensen. No
Les om flere juletradisjoner ved å klikke på bildet over. Mvh john

La andre få vite om dette innlegget..