Slik pusses sølvtøyet enkelt, raskt og billig…

Aluminium har større tiltrekningskraft til sulfid enn sølv og starter en kjemisk reaksjon der salt sammen med aluminium reduserer svovelet på sølvet.

Den billigste, enkleste og raskeste måten å pusse sølv på

Sølvtøyet får du blankt i en fei. Renslig er det også!Mange gruer seg til å pusse sølv til jul, gnikke og gnure og bli skikkelig svart på fingre og hender. Men det fins en mye enklere, raskere og mer renslig måte å gjøre sølvpussen på. Et godt gammelt husmortriks for eksempel.

Sølvtøy har en lei tendens til å anløpe over tid, dvs. at det misfarges, blir mørkt/svart. Misfargingen skyldes at sølv kommer i kontakt med sulfider f.eks. fra egg. Dermed dannes sølvsulfid som har en mørk farge. Det er dette belegget som nødvendiggjør sølvpuss med jevne mellomrom, noe som mange kvir seg til.

Men sølvpuss kan gjøres kjapt og billig. Slik går du frem:

I bunnen av kjøkkenvasken legger du aluminiumsfolie. Fyll opp med varmt vann. Et par spiseskjeer salt tilsettes, og så legger du sølvtøyet i vannet. Pass bare på at du ikke tar for mange enheter samtidig, for dersom du skal lykkes med dette, alle gjenstander ha kontakt med aluminiumsfolien. Så lar du sølvtøyet ligge i vannet i ca. fem minutter, deretter skylles det  godt i rennende vann, og tørkes med et kjøkkenhåndkle. Vips er det svarte belegget borte!

Aluminium har større tiltrekningskraft til sulfid enn sølv og starter en kjemisk reaksjon der salt sammen med aluminium reduserer svovelet på sølvet.Hvorfor forsvinner belegget? Fordi aluminium har større tiltrekningskraft til sulfid enn sølv og starter en kjemisk reaksjon der salt sammen med aluminium reduserer «svovelet» på sølvet.  «Svovelet» går i oppløsning. Det er altså en forutsetning at sølvtøyet er i kontakt med folien. Det varme vannet øker farten på den kjemiske reaksjonen.

 

La andre få vite om dette innlegget..