Livsfarlig trend

Snus forside

Snusing har mange alvorlige bivirkninger

Dessverre er snusing blitt en trend blant unge mennesker. All forskning viser at snusing er helseskadelig. (foto: wikipedia)Fagfolk er bekymret for de langsiktige konsekvensene av at mange unge har begynt å bruke snus. Til bladet «Sammen mot kreft» sier avdelingssjef Kirsten Haugland: «Mange av de unge som snuser i dag ville ikke begynt å bruke tobakk i det hele tatt hvis ikke industrien hadde lyktes så godt i å gjøre snus til en trend.»

Å røyke er mer helseskadelig enn å bruke snus, men snusbruken må ikke bagatelliseres, i følge Kreftforeningen.. Snus øker nemlig risikoen for kreft, dødelighet ved hjerteinfarkt og slag, dessuten økt risiko for svangerskapsforgiftning og for tidlig fødsel. Snus er heller ikke bra for munnhygienen; både tannkjøtt og tenner lider.

WHOs kreftforskningsinstitutt har gjentatte ganger klassifisert snus som kreftfremkallende, senest i inneværende år.

Apropos:

Rart å tenke på… Da jeg var liten, var det omtrent ikke et eneste ungt menneske som snuset. Snus var noe som godt voksne tydde til, og det hadde meget lav status. De snuserne jeg kjente, var ofte personer som enten hadde levd et hardt liv, hadde svært dårlige tenner – eller ikke hadde råd til å kjøpe vanlig tobakk. Jeg husker hvor vemmelig det var da de spyttet det brune gørret ut igjen. Til de grader uappetittelig.

En annen greie som også er helt annerledes i dag enn for femti år siden, er tatoveringer. De som hadde tatoveringer den gangen, var gjerne sjøfolk som hadde vært ute i den store verden. Denne form for kroppsmaling hadde meget lav status blant folk flest. Mange mente at dette var noe en person hadde begitt seg ut på da vedkommende ikke hadde vært helt i lodd, hadde vært beruset, evt. en slags manndomsprøve. Jeg kan omtrent ikke huske en eneste jente eller kvinne med tatoveringer. Den eneste jeg kan erindre, var en kvinne med et meget frynsete rykte. (For å si det mildt…)

Akk ja, Mye er ikke som det en gang var. Grenser flyttes hele tiden. Dessverre ikke alltid til det bedre…!

La andre få vite om dette innlegget..