Løsningen på Johns påskenøtt + vinneren

Hvem vant alle millionene? Kanskje klarer også du å finne ut hvem som vant 465 millioner i eurojackpot?

Johns påskenøtt

Her er løsningen…

Hvem vant alle millionene? Kanskje klarer også du å finne ut hvem som vant 465 millioner i eurojackpot?Forhåpentlig har du forsøkt deg på Johns påskenøtt, og kanskje har du klart oppgaven også, nemlig å avsløre hvem som vant 465 millioner i Eurojackpot. Det stod mellom fem personer, og herr Snus Hane klarte å finne frem til vinneren ved å stille kommisjonær Gro Tesk noen tilsynelatende tilforlatelige spørsmål.

Når en løser slike oppgaver, vil det alltid lønne seg å bruke blyant og papir til systematisering av opplysningene. Du lager først en tabell med fem rader (vannrett), en for hver person. Deretter lager du noen kolonner, dvs. loddrette «båser», som du gir navn alt etter hvilke opplysninger båsene skal romme. I Johns påskenøtt vil det være naturlig med følgende kategorier (dvs. kolonner): Navn, sivilstand (gift/ugift), yrke, hobby, bilmerke. Deretter fyller du inn i skjemaet alle de opplysningene som herr Snus Hane fanget opp.

Hans første opplysning er at «vinneren er gift». Dermed vet du at den av de fem som ikke er gift, heller ikke kan være vinneren. Teksten gir mange direkte og indirekte opplysninger, de fleste personene er gifte, noe som også antydes via omveier.

Når du går systematisk til verks, vil vinneren peke seg ut etter hvert.

En innsender skrev i forbindelse med løsningen: «Kanskje vinneren nå skifter ut sin gamle Audi…?» Ja, det tror jeg faktisk, for innsenderen hadde funnet ut at vinneren kjørte rundt i en Audi av gammel årgang. Den som gjorde det, var David Danielsen. «Etter en nøye analyse» som samme innsender skrev…

Forsøk gjerne å plotte inn alle opplysningene i nevnte skjema, så skjønner du sikkert hvorfor den nybakte mangemillionæren må være ovennevnte.

Vinneren av et gavekort er nå trukket; det tilfaller Tone Larsson fra Hagavik. GRATULERER! 

 

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Løsningen på Johns påskenøtt + vinneren”

 1. Jippi, tenk at jeg vant! Det var stas! Jeg håper du lager flere oppgaver senere, for disse er gøyale, skikkelig hjernetrim! Og en premie i posten, det er jo over all forventning, gleder meg! Tusen takk !

  1. Hei,Tone!
   Premien er underveis… Hyggelig at du likte Johns påskenøtt! Jeg er enig med deg; dette er flott og gøyal hjernetrim. Johns påskenøtt er en fin og utfordrende oppgave som krever evne til å systematisere, trekke slutninger, se sammenhenger…
   Plutselig kan det dukke opp flere tilsvarende oppgaver på dette nettstedet!
   Det at du gir så fin tilbakemelding, er selvsagt inspirerende! Tusen takk!
   Mvh John

Comments are closed.