Fenomenal ettåring som noen hevder er tjue

Slik ser en stolt ettåring ut. Det skal visstnok tilsvare 20 menneskeår, men det nekter jeg å være med på! Www. Johnsteffensen. No

Hundeliv           

Kompis – 1 år

Dette er Kompis   Egentlig navn: Hesa Joker   Vekt nå: Ca 9,1 kg   Rase: Shetland sheepdog   Oppdretter: Tunmark Shelties

Denne viltre krabaten skal liksom være 20 menneskeår…

Slik ser en stolt ettåring ut. Det skal visstnok tilsvare 20 menneskeår, men det nekter jeg å være med på! Www. Johnsteffensen. NoSå er Kompis blitt ett år gammel. Han er noen dager på overtid når du leser dette. Kompis er vår Shetland sheepdog, en hunderase som gir eieren mange uforglemmelige øyeblikk. For Kompis er omsorgsfull, påpasselig, kjærlig og snill, men også rampete og en notorisk hund etter biler. Dvs. alt som beveger seg – og hjul er desidert mest poppis. Heldigvis er Kompis forholdsvis liten, så det går greit å holde styr på ham. Han veier rundt 9 kg, og tyngre skal han ikke bli. I hvert fall ikke i følge skriften – eller helseboka.

I denne Helsebok for hund står det noe som umulig kan være riktig. Jeg skal ikke påstå at det er reinspikka løgn, for jeg tror ikke at utgiverne av boka, MSD, har hatt noen vikarierende motiver for det som står skrevet på side 16. Her fins et skjema som viser hundens relative alder, dvs. hundeår omregnet til menneskeår. Det fins tre kategorier i skjemaet, og Kompis havner i klassen for «små hunder under 15 kg». I følge tabellen skal pelsdyret når han er ett år gammel, ha en menneskealder tilsvarende 20 år.

Det nekter jeg å tro. For ingen av de tjueåringene jeg har møtt, kan oppvise maken til oppførsel som Kompis. Ikke en eneste tjueåring er i nærheten av å oppføre seg på den samme barnslige, lekne, tøysete, spretne og keitete måte som det Kompis gjør. Med mindre en har et eller annet syndrom som gjør at en forblir et barn gjennom livet.

Kompis har i hvert fall ikke noe syndrom. Han virker svært så sunn og frisk – og han har den glade farten, høyt og lavt. Alt er like morsomt og spennende. Han elsker å leke, leke og leke. Er det tid til overs, vil han gjerne leke i den tiden også. Med mindre han kan ligge på et fang. Også det er fenomenalt, synes han.

Jeg har tidligere omtalt Kompis som min beste hjertemedisin, en ivrig følgesvenn som sørger for å holde meg i god fysisk form. Det sies at hunden er menneskets beste venn. Jeg har tidligere hatt litt problemer med å forstå hva dette ordtaket innebærer. Men etter å ha fått Kompis i hus, skjønner jeg det inderlig godt. Kompis kunne like gjerne ha hett «Trofast», «Shadow», «Buddy» eller «Tjommi». Han følger oss nemlig over alt og er alltid beredt til å hjelpe oss, trøste oss og komme oss til unnsetning. Kompis er en skikkelig god venn! Det er ikke vanskelig å bli glad i en slik munter, liten og kjærlig krabat.

Gratulerer med vel overstått, Kompis! Ett hundeår skal altså i følge helseboken tilsvare 20 menneskeår. Den påstanden får MSD dra lenger ut på landet med…  Personlig har jeg mer tro på den gamle tellemåten: Ett hundeår er det samme som 7 menneskeår. Eller kanskje noe i overkant. Men bare litt…

Vil du lese mer om Kompis, Shetland sheepdog-valp, kan du klikke her

 

La andre få vite om dette innlegget..