Madeira. Malerisk og magisk

Madeira. Malerisk og magisk. Johnsteffensen. No foto franky1st pixabay

Det du trenger å vite om Madeira

Madeira. Malerisk og magisk

Madeira faktaMadeira – kjært barn med mange navn: «Atlanterhavets flytende blomsterbukett», «Guds botaniske hage», «Blomsterøya» etc. Madeira er malerisk og magisk, en øy der hele fargeskalaen er representert – og mere til. Mange vender tilbake til øya år etter år fordi de aldri får nok av den behagelige og intense Madeira-opplevelsen. De fleste turister bor gjerne i Lido-området som er den sørvestre delen av provinshovedstaden Funchal. Fra Funchal kan man bl.a. spasere på den 6 km lange strandpromenaden like til neste sjarmerende by; Camara de Lobos. Underveis passerer man flere sjøbadanlegg med diverse saltvannsbassenger, trapper og ramper – og med gode muligheter til å bade i selve Atlanterhavet.

Madeira. Gatedor i funchal. Foto moonglow pixabay
Ytterdør i funchals gamleby. Foto: moonglow (pixabay)

Madeiras største by, Funchal, befinner seg omtrent på samme breddegrad som Casablanca i Marokko. Men fordi Madeira ligger i Atlanterhavet, er klimaet på den portugisiske øya mye mer behagelig. Gjennomsnittstemperaturen ligger på rundt 19 grader året sett under ett, men flest soldager (og dermed også høyere temperatur) er det i sommermånedene juni, juli og august.

Funchal ble grunnlagt i 1421, og mye av grunnen til at den er blitt et populært feriested, er at en stor del av byen har beholdt sin sjarm og sitt særpreg. Å vandre rundt i Funchals gamleby er en uforglemmelig opplevelse. Mange herlige små butikker, koselige restauranter og sjarmerende, rustikke hus med inngangsdører laget som de flotteste kunstverk.

Madeira kartMadeira er ingen stor øy, men historisk har den vært viktig. Fremdeles er den en uvurderlig havn for dem som ferdes sjøveien i nordatlanterens sørlige del. Madeira består av 2 klimasoner. På nordsiden er det regnskogsklima, mens den betydelig tørrere sørsiden har subtropisk klima. Midt mellom disse sonene rager høye fjell som gjør at fuktig luft presses opp over fjellene og der møter kaldere luft. Dette fører til kondens, noe som gir regn på nordsiden av øya. Det er denne nedbøren som gjør at Madeira er en svært frodig øy.

Levada. Madeira. Foto dietmaha pixabay
Fra en levada. Foto: dietmaha (pixabay)

Om vinteren er det langt høyere middeltemperatur på Madeira enn i Middelhavet, mens man om sommeren unngår den kvelende varmen som man ofte opplever på andre turistdestinasjoner.

Om du liker å gå i fjellet, er Madeira et ypperlig alternativ på de flere hundre mils gangveier som fins i høyden. Disse kalles levadaer, og levadavandringer er blitt en svært populær aktivitet på Madeira. Disse menneskeskapte levadaene eller vanningskanalene er blitt til gjennom flere hundre år. Det er et uhyre imponerende vanningssystem der livgivende vann transporteres fra områder med mye regn til betydelig mer nedbørsfattige områder sør på øya. De vannrette kanalene er gravd ut i fjellsidene og følger dalfører ut og inn nesten uten noen merkbar fallhøyde. Stiene som er blitt en ferdselsåre for så vel lokalbefolkning som turister, er opprinnelig anlagt for at man skal kunne føre tilsyn og vedlikehold av kanalene. Enkelte levadaer har også tunneler, og velger man en slik vandretur, er hodelykter et must. 

Madeiras klipper foto 15508320 pixabay
Mange steder er madeira klippeformet med stupbratte fjellsider ned til vannflaten. Foto: 15508320 – pixabay.

Madeira er et spennende alternativ for den som vil ha noe annet enn en vanlig sydenferie. Atlanterhavsøya har etter min mening mye mer å by på enn f.eks. Kanariøyene som ligger ca 40 mil nærmere det afrikanske fastlandet.

Madeira består av flere øyer, men bare to av dem er bebodde; Madeira og Porto Santo. Sistnevnte øy ligger ca 46 kilometer fra hovedøya Madeira. Til Porto Santo kan man enten ta ferge fra Funchal eller fly fra Madeira Airport Cristiano Ronaldo som befinner seg i Santa Cruz (se kartet).

Laurbaertre. Madeira. Foto adege pixabay
Laurbærtrær på madeira. Foto: adege (pixabay)

Da portugiserne oppdaget øya på 1400-tallet, var den nesten helt dekket av laurbærskog (laurisilva). Trærne ga opphav til øyas navn; Ilha da Madeira, nettopp med henvisning til den tette skogen. I dag er bare 16 prosent av Madeira dekket av skog. Felling av trær og avbrenning i hundreårene etter oppdagelsen er årsaken til den kraftige reduksjonen. Til tross for dette er det på Madeira at vi i dag finner den største samlingen av laurbærtrær på kloden. Trærne vokser på 300 – 1300 meters høyde – i skråninger, kløfter og daler som ofte kan være ganske utilgjengelige. Laurbærskogen er naturligvis totalfredet.

Cristiano Ronaldo er Madeiras store sønn, og flyplassen som bærer hans navn, har 2 rullebaner som hver er 1 600 meter lange. Flyplassen ble åpnet i 1964 og er delvis bygget på søyler ut i vannet av mangel på store naturskapte sletter eller flater. Flyplassen har ganske stor trafikk, og noen ganger kan vindforholdene være litt utfordrende. De flyverne som får lande og lette på denne flyplassen, har spesiell opplæring og autorisasjon.

Havsbassenger. Madeira. Foto david lopez garcia pixabay
Naturlige havsbassenger og naturskapte kulper fins flere steder på maderia. Foto: david lopez garcia (pixabay)

Værmessig er den beste tiden på Madeira tidsrommet fra april til oktober. I tillegg til at månedene april, mai og oktober vil oppleves milde og behagelige, er også hotellprisene rimeligere da. Om du liker levadavandring og andre utendørsaktiviteter, er disse tre månedene gunstige også fordi det ikke fins store folkemengder. 

Høysesongen er juni, juli, august og første del av september. Da kan du forvente høyere priser og flere turister. Lavsesong er november til mars, med unntak av jule- og nyttårshelgen. Selv om det er lavsesong, er det mye å foreta seg på øya. I disse månedene er været ofte mer ustabilt, men ikke så dårlig at folk lar seg skremme. Hovedinntrykket er og forblir meget positivt. For mer info se bestetidareise.no

Nonnenes dal. Foto gabriel le naour pixabay
En utflukt til nonnenes dal kan absolutt anbefales. Men man bør ikke ha høydeskrekk… foto: gabriel le naour (pixabay)

Det er ikke vanlig å prute når du handler på Madeira, men kvantumsrabatt er det lov å be om. Driks (eller tips) er vanlig på kafeer, restauranter og til folk som utfører et spesielt oppdrag, f.eks. en bussjåfør på en utflukt. Passelig driks ligger mellom 5 og 10% av kostnaden. Det er også vanlig å legge igjen litt penger til de som vasker hotellrommet. Etter en taxitur gir man gjerne noe ekstra, f.eks. ved å runde opp turens kostnad. 

Når det gjelder strøm, er det 220V på samme måte som i Norge. Husk også tidsforskjellen mellom Norge og Madeira, dvs. minus 1 time. Madeira ligger etter Norge i tid.

Om du synes at Madeira høres forlokkende ut, og du vil vite mer om makeløse Madeira, finner du svært mange reisebrev på johnsteffensen.no

Tekst: John Steffensen. Foto helt øverst: Karakteristiske Santanahus foreviget av Franky1st (Pixabay)

La andre få vite om dette innlegget..