Hagevandring – Rose nr 3 – Stilkrosen ‘Hanne’

Mine vakreste roser er en serie på www. Johnsteffensen. No - her følger del 2.

Serie – Del 3

Dagens rose: ‘Hanne’

Tekst og fotos: John Steffensen – www.johnsteffensen.no  NB! Den røde rosen over er ‘Ingrid Bergman’

I dag presenterer jeg «senioren» eller kanskje snarere «senora mayor» i min hage. ‘Hanne’ er dagens rose, en fantastisk flott fløyelsmyk skjønnhet som jeg fikk av en skoleklasse for cirka 30 år siden. ‘Hanne* er en trofast sliter, og hun har en utrolig vakker blomst når den folder seg ut i all sin speilfløyelshet. Hun er et vidunder. Ikke bare nydelig å se på, hun har også en sterk, herlig duft. ‘Hanne’ er en rose man blir glad i, en plante av den litt eldre sorten som skiller seg ut på en meget positiv måte.

Hanne stilkrose i full blomst. Foto john steffensen. Www. Johnsteffensen. No
‘hanne’. Denne praktfulle stilkrosen fikk jeg av en skoleklasse for rundt 30 år siden. Den er fremdeles like frisk og villig. Foto: john steffensen – www. Johnsteffensen. No

‘Hanne’ er som nevnt en godt voksen «dame».  Så kan man lure på hvor lenge skjønnheten holder ut? Det vet ikke jeg, og det er det visst ingen andre som vet heller. Det eneste jeg har fått med meg, er at gode roser gjerne kan bli mer enn 20 år gamle. Men det fins også hagefolk som kan vise til roser som har blomstret i både 50 og 60 år. Og drar en til Hildesheim i Tyskland, vokser det en rose ved kirken der som første gang ble beskrevet av munker for 600 år siden. Noen hevder endatil at rosen er enda eldre.

Les også hagevandringens første stopp: Crocus Rose

‘Hanne’ er en dyprød rose med velformede blomster på lange stilker. Den kan bli ca 60 – 70 cm høy. Den er værutsatt, og ‘Hanne’ lider litt hvis det regner mye. Den bør helst plantes lunt. Hvis den bindes opp, skal den også kunne fungere som klatrerose. ‘Hanne’ skal være utsatt for meldugg, men dette har aldri vært noe problem hos oss.

Stilkrosen 'hanne'. Foto - john steffensen - www. Johnsteffensen. No
I år blomstrer ‘hanne’ villig vekk, men så har hun også fått ekstra god pleie i 2019. Foto: john steffensen – www. Johnsteffensen. No

Hun liker seg i vår hage, og hun er et fantastisk skue når hun folder ut sine utrolig vakre, duftrike, store blomster.

Røde roser står for kjærlighet, og den kjærligheten er gjensidig. I inneværende år har ‘Hanne’ fått ekstra oppvartning, og damen har kvittert med flott bladverk og ekstra mange blomster, flere enn hun pleier. Bladene er forholdsvis store og kraftige, de formelig strutter av sunnhet.

‘Hanne’ er blant de rosene i vår hage som takler sykdom og utøy aller best. Anbefales!

Giftfri metode mot meldugg på roser, www. Johnsteffensen. No
Råd mot meldugg på roser. Www. Johnsteffensen. No
Brødbakemakin, 3 stk, er blitt test av john steffensen
En brødbakemaskin skiller seg klart ut som den desidert beste vi noensinne har hatt. Klikk på bildet over.

 

 

 

La andre få vite om dette innlegget..