Det enkle liv

Det enkle liv

Det enkle liv

En amerikansk forretningsmann sto på bryggen i en liten fiskelandsby i Mexico da en liten båt med bare en fisker la til kai. I den lille båten lå det noen store, gule og fine tunfisk. Amerikaneren skrøt av kvaliteten på fisken til mexikaneren og spurte hvor lang tid det tok å fange dem. Mexikaneren svarte at det bare tok en liten stund. Amerikaneren spurte hvorfor han ikke var ute lenger og fanget mer fisk…

Fiskeren svarte at han hadde fisket nok til å dekke sin families behov. Han trengte ikke mer enn dette...Mexikaneren svarte at han hadde fisket nok til å dekke sin families behov.

Da spurte amerikaneren:  «Men hva gjør du med resten av tiden din?»

Den mexikanske fiskeren sa: «Jeg sover lenge, fisker litt, leker med barna mine, tar siesta med min kone, og hver kveld rusler jeg inn til landsbyen for å drikke vin og spille gitar med mine kamerater. Jeg har et innholdsrikt og travelt liv, señor.»

Amerikaneren fnyste; «Jeg har en master i Business administration fra Harvard, og jeg kan hjelpe deg. Du burde bruke mer tid på fiske. Med utbyttet kunne du kjøpe en større båt, og med inntektene fra den større båten kunne du kjøpe flere båter… Til slutt ville du ha en flåte av fiskebåter. I stedet for å selge fangsten din til en mellommann, kunne du selge direkte til fabrikkene, og til slutt åpne din egen hermetikkfabrikk. Du vil selv ha full kontroll på produktet, foredling og distribusjon. Da kan du forlate denne lille landsbyen og flytte til Mexico City. Deretter Los Angeles og til slutt New York og styre virksomheten derfra.»

Den mexikanske fiskeren spurte: «Men señor, hvor lang tid vil alt dette ta?» Amerikaneren anslo at det ville ta 15-20 år.

«Men hva skal jeg gjøre så?»

Amerikaneren lo og sa: «Det er det beste med alt! Når tiden er inne, selger du selskapets aksjer og blir veldig rik, du vil tjene millioner av dollar!»

«Millioner… señor…  Men etter det da?»

Amerikaneren sa: «Da vil du kunne pensjonere deg, flytte til en liten landsby hvor du vil kunne sove lenge, fiske litt, leke med barnebarna, ta siesta med din kone, spasertur til landsbyen om kveldene, der du kan drikke vin og spille gitar med vennene dine!»

Moralen i historien er:

Alt for ofte jager vi rundt etter ting vi ikke vet hva vi skal bruke til. Noen er velsignet med store framtidsplaner – og drømmer, andre er velsignet med evnen til å sette pris på det enkle liv. Måtte alle finne sin egen vei til lykke i livet!

Heinrich Böll

 

La andre få vite om dette innlegget..