Primabrødet – Oppskrift

Primabrødet.

Et grovt brød med havregryn

John anbefaler!

Jeg har valgt å kalle dette gode brødet for Primabrødet. Jeg har lagt ut flere andre oppskrifter på grovbrød og havrebrød, men for å skille dette brødet fra de andre, har det fått sitt eget enkle og treffende navn. For dette er et prima brød som ikke smuldrer, har god konsistens, er godt på smak og har en herlig skorpe som i seg selv nesten er grunn god nok til å bake brødet. Primabrødet passer perfekt både til frokost og til nistemat, og om du liker ristet brød, er det som skapt for dette. 

Porsjonen nedenfor gir to brød i brødform, men kan også formes direkte på en stekeplate.

Oppskrift til 2 stk primabrød:

Dette er hva du trenger:

1 kg hvetemel
200 g grov sammalt hvete
300 g grov sammalt rug
100 g havregryn
2 dl solsikkekjerner
1,5 ts salt
50 g gjær
2 ss linfrø
2 ss honning (dette kan sløyfes)
1,1 l lunkent vann (totalt)

Slik går du frem:

Gjæren røres ut i 2 til 3 dl lunkent vann. Bland alt det tørre i en bakebolle. Hell de 2 til 3 dl lunket vann i en liten grop av melet og rør lett om. Tilsett resten av vannet og rør litt til før du lar en kjøkkenmaskin overta. Om du velger å lage hele deigen for hånd, må du ikke være utålmodig. Alt skal eltes svært godt sammen! Bruker du kjøkkenmaskin, la den jobbe på middels hastighet i 5-10 minutter.
Dekk deretter bakebollen med plast, og plasser til heving på et lunt sted til deigen er blitt dobbelt så stor.
Ha nå deigen på et melet bakebord, del den i to og kna dem sammen. Form deretter til to brød og legg dem på en stekeplate med bakepapir – eller bruk 2 brødformer. (Det kan også være lurt å kle formene innvendig med bakepapir.) La det stå til heving en gang til, denne gangen i ca. 40 minutter.
Stekes ved 200 grader i ca. 1 time. Avkjøl deretter på rist.

Primabrødet er kjempegodt ferskt, det er saftig og velsmakende. Det som blir lagt i fryseboksen, blir også bra når det tines. Det er bare til å glede seg! 

Basert på oppskrift fra Synnes matglede (2012)

Sjekk også oppskrift til brødbakemaskin: Grovbrød med havre og linfrø
Interessert i flere spesielt gode oppskrifter, sjekk oppskrifter på johnsteffensen.no
Test dine kunnskaper om Ukraina. 20 interaktive spørsmål. Mvh John

La andre få vite om dette innlegget..