Saftig grovbrød som smaker godt

Oppskrift på saftig grovbrød.

Hjemmelaget, ferskt brød er topp. Når brødet i tillegg er saftig og aromatisk, blir det nesten uimotståelig. Slik som saftig grovbrød.

John anbefaler!

For at brød skal bli smaksrike og saftige, er kornblandingen viktig. I denne oppskriften bløtlegges kornene i kokende vann, deretter får de godgjøre seg i vannet natten over (eller minst 3 til 5 timer). Ikke bare er brødet godt, det gjør godt også, det fremmer fordøyelsen…

Prøv også: Proteinrundstykker. Sunne og superenkle

Dette skal bløtlegges:

150 g Helkorn (hvete)

50 g linfrø

2,5 dl kokende vann

Bland korn og linfrø godt sammen og hell over det kokende vannet. Legg på et lokk, og la det stå å svelle over natten – eller minst 3-5 timer.

Gjør deretter følgende:

Bland ovennevnte inn i en deig som rekker til 2 brød:

250 g Hvete & rug «Grovbakst»

100 g sammalt rugmel, finmalt

100 g siktet rugmel

750 g siktet hvetemel

50 g fersk gjær (blå). Tørrgjær (50 g) kan også brukes.

1 ts salt

7,5 dl lunkent vann

Saftig grovbrød. Her har brødene stått i formene i ca 25 minutter. De blir enda større når de får stå 15-20 minutter til. Foto: John Steffensen

Nå skal alt eltes i 10-15 minutter. Hvis deigen oppleves meget klissete, kan du spe på med litt mel. Men pass på at det ikke blir for mye, for da blir deigen tørr.

Så skal deigen heve i 45-60 minutter (til den er omtrent dobbelt så stor). 

Del deretter deigen i to like deler. Pensle brødformene med olje eller smør og ha litt mel i bunnen. Rull ut to «pølser» og la dem heve i formene i ca 45 minutter.  (Da blir de enda større.)

Pensle med vann og sett dem i ovnen på nest nederste rille i 200 grader varmluft i 30 – 40 minutter – til brødene er lett brune/gylne.

Sjekk gjerne om brødene er klare ved å dunke lett på skorpen. Lyder det «hult», er brødene stekt.  Brødene kan fint fryses, men vil du ha en uovertruffen smaksopplevelse skal du spise nylaget, ferskt og saftig grovbrød. Nam-nam! Les mer om hvorfor grovbrød er sunt(Oppskriften er sakset fra bloggen Treningsfrue.)

Prøv også: Grove rundstykker. Sunne, luftige, herlige…

Her følger en GOD oppskrift til brødbakemaskin-brød. www.johnsteffensen.no
Klikk på bildet for oppskrift

 

 

La andre få vite om dette innlegget..