Derfor er bukfett det farligste fettet

Hjerte, lever, tarmer og bukspyttkjertel er blant de indre organene som påvirkes av bukfett. Johnsteffensen. No

Bukfett

Derfor er bukfett det farligste fettet

Bukfedme er den farligste form for fedme. Dette fettet som lagres rundt midjen, trenger også inn i buken der det legger seg rundt de indre organene som tarmer, hjerte, lever og bukspyttkjertel. Denne type fett kalles visceralt fett, og store mengder av dette fettet assosieres med diabetes og hjerte- og karsykdom. Når en person reduserer sin vekt, er det det viscerale fettet som kroppen først kvitter seg med. Mye fett i blodet reduserer bl.a. effekten av insulin samtidig som bukfettet øker risikoen for åreforkalkning.

Forskning viser at det oftest er lettere å starte med fysisk aktivitet fremfor å endre kostholdsvaner. Noe aktivitet er bedre enn ingen aktivitet, men målet bør hele tiden være å øke den fysiske aktiviteten gradvis. NTNU-forskere er blant dem som har funnet ut at høyintensistetstrening, dvs. intervalltrening med høy instensitet, er det mest effektive med tanke på det å fjerne bukfett og det å få en bedre helse. Tren intervaller der du blir tungt andpusten og bare klarer å si et par ord om gangen. Da har du rundt 85-95% av din maksimale hjertefrekvens. Jeg har tidligere skrevet om intervalltreningens fordeler, dvs. treningstopper på 4 minutter med 3 minutters roligere trening innimellom: Rolig oppvarming, fulgt av fire høyintensitive treningsøkter á 4 minutter med innlagte roligere midtsekvenser på 3 minutter. Til sist rolig nedtrapping. Se flere detaljer her.

Slik måles midjen: Bøy deg til siden. Det oppstår da en fold på en den ene siden, folden indikerer midjen, dvs. like under ribbene og rett over navlen. Rett deg opp og slapp av i magemusklene. Legg et målebånd rundt midjen som IKKE klemmer inn i huden, men som heller ikke sitter for løst. Sunt midjemål for kvinner er under 80 cm – for menn under 94 cm.

La andre få vite om dette innlegget..