Treningsekspert: Slik får du helsen til en 20-åring når du er 70 år

Intervalltrening med menneskets beste venn...

Få helsen til en 20-åring når du er 70 år…

Utholdenhetstrening - ikke minst intervalltrening - gjør underverker, i følge den anerkjente treningsfysiologen.– Trener du ordentlig, kan du leve lenger og få betydelig økt livskvalitet. Èn time to ganger i uken er nok!

Eivind Wang er forsker ved NTNU. Han har doktorgrad i treningsfysiologi. Til Adresseavisen sier han bl.a. at alle bør drive utholdenhets- og styrketrening. Han fremholder at utholdenhetstrening er hjertetrening, og at løping eller gang i motbakke er en utmerket treningsform i så måte.

– Trening som ikke belaster hjertet, virker ikke på utholdenhet i et helseperspektiv. Yoga har eksempelvis altfor lav intensitet, sier han bl.a. (Fortsettes under annonsen)

Wang tar et oppgjør med treningskjeder som reklamerer med 20 minutters treningsøkter som i følge dem skal  «passe perfekt for tidsklemma». Om dette sier Wang at en blir svett og andpusten med et slikt opplegg, men den korte treningen er ingen god trening for hjertet, i hvert fall ikke hvis intervallene er for korte, eller hvis det ikke er snakk om helkroppsaktivitet.

– Det tar minst ett minutt før hjertet kommer opp i pumpekapasitet, og det er kun da hjertet trenes. Se på kroppen som et godstog. Hvis du stopper opp idet toget har fått litt fart, kommer du ingen vei, fortsetter Wang. Han trekker frem velkjente treningstips som tidligere er blitt grundig omtalt på dette nettstedet. Han forteller:

– En må holde på intensiteten så lenge som mulig for at hjertet skal trenes. Fire minutters intervalldrag fire ganger er en suksessformel. 

– Dette er ingen nyhet, men effektiv trening er heller ingen motesak, sier Wang. – Mellom dragene skal du ha tre minutter aktiv pause, hvor du skal løpe i snakkefart. Ingen hjertetrening er mer effektiv enn fire gange fire-intervall løping.

Wang snakker også varmt om styrketrening, han uttrykker alvorlig bekymring for en del treningsformer som har vært mye i vinden de senere år, bl.a. Crossfit. Om den aktiviteten sier Wang:  – Det er en kjempetabbe i crossfit: Belastningen er altfor stor i feil fase av bevegelsen. Dette kan være svært skadelig. Sammenlign det med å hoppe ut fra første eller andre etasje mange nok ganger. Du blir kjempestiv, støl og sannsynligvis skadet etter hvert, men ikke godt trent, sier Wang.

– Tre uker sammenhengende i senga tilsvarer 40 års aldring…

Wang er tydelig på hva som virker, når det gjelder den andre anbefalte treningsformen; styrketrening: – Du skal løfte så tungt du greier, med få repetisjoner. Muskelstyrke henger sammen med balansen og evnen til å beskytte bein og andre strukturer. Den som er utrent har svakere bein, og dermed økt risiko for å knekke dem for eksempel når de faller. En som aldri har trent styrke, har større sjanse for å ramle på isen, sier Wang og fortsetter: – Da havner de gjerne i sykeseng, og for noen kan dette stå om liv eller død: Tre uker sammenhengende i senga tilsvarer 40 års aldring!

– Trener vi ordentlig, vil vi belaste helsesektoren langt mindre enn i dag, samtidig som vi lever lenger og får økt livskvalitet. En treningsøkt tar én time, og det inkluderer dusj. Alle har tid til én time to dager i uken. Da kan du potensielt få helsa til en 20-åring når du er 70 år, slutter Wang som mener at regelmessig trening bør være et krav til alle nordmenn.

Les mer om fysisk aktivitet ved å klikke her. Visste du at det fins 56 ulike artikler om trening på dette nettstedet? 

Kilde: Adresseavisen Pluss+

La andre få vite om dette innlegget..