Tid til å spise, tid til å jobbe, tid til å leve

En gåtur er like gunstig for hjertet som en løpetur...

Dette kunne ha vært verdens mest foreskrevne medisin, hvis det hadde eksistert i pilleform

For at vi skal ha god helse og oppleve et godt liv, er det viktig å gi oss tid til å spise, tid til å jobbe, tid til å leve. Det er ikke lett å endre adferd og vaner. Noen trenger oppfølging og hjelp, mens andre bare trenger et dytt i riktig retning. Ofte er det ikke så mye som skal til med tanke på hva du selv kan gjøre for å ta vare på helsen. Det enkle er ofte det beste, som det å tvinge seg selv til å være i mer fysisk aktivitet. Løperdronningen Grete Waitz sa det slik: «Dersom fysisk aktivitet hadde eksistert i pilleform, ville det ha vært verdens mest foreskrevne medisin».

En gåtur er like gunstig for hjertet som en løpetur. Du må bare gå lenge nok, til du blir god og svett...Faste vaner med daglig fysisk aktivitet er viktig. Hele fire av fem nordmenn er ikke tilstrekkelig fysisk aktive, for at de skal kunne oppnå helseeffekt. Du velger selv hvordan du vil leve, og du kan gjøre dette valget nå. 

Flere og flere av oss har et alt for stillesittende arbeid. Fire av fem jobbsituasjoner regnes som stillesittende. Slik inaktivitet er vi mennesker ikke skapt for. Går vi riktig langt tilbake i tiden, til den gang menneskene var huleboere, var hverdagen preget av stor fysisk aktivitet fordi man livnærte seg av jakt og innsamling av mat. 

Mer en 3 000 000 dødsfall hvert år kunne ha vært unngått

Det å være fysisk inaktiv fører hvert år til over tre millioner dødsfall på verdensbasis. Dette er dødsfall som kunne ha vært unngått. Det er også et problem at inaktivitet bidrar til økende fedme blant barn og voksne. Genene våre er de samme som for tusener av år siden, våre gener er omtrent som huleboerens, noe som i seg selv indikerer at menneskene er skapt for bevegelse og fysisk aktivitet.

Det er ingen tvil om at muskler som ikke blir stimulert tilstrekkelig gjennom regelmessig belastning, blir svekket. Det samme gjelder også for hjertet, for hjertet er en stor muskel. Er man for lite i bevegelse, blir leddenes bevegelighet dårligere, brusken i vektbærende ledd som hofter og knær blir tynnere, og kalken begynner å forsvinne fra knokler som ikke får nok belastning. Resultat av kalktapet blir benskjørhet. Inaktivitet reduserer også blodomløp i muskulatur og skjelett.

Gjør som Nelson Mandela

Jeg avrunder med et sitat av Nelson Mandela:

«Jeg har alltid ment at fysisk aktivitet er en nøkkel ikke bare til fysisk helse, men også til sinnsro. Mange ganger i gamle dager lot jeg mitt sinne og min frustrasjon gå ut over en boksesekk i stedet for å ta det ut overfor en kamerat eller endatil en politimann. Trening løser opp spenninger, og spenninger ødelegger sinnsroen. Jeg fant ut at jeg arbeidet bedre og tenkte klarere når jeg var i god fysisk form, så trening ble en av de tingene i mitt liv som jeg aldri ga avkall på.»

La andre få vite om dette innlegget..