Når det blir for mye kolesterol i kroppen

Kolesterol fins bare i matvarer fra dyr, fisk og skalldyr. Mat som inneholder mye mettet fett inneholder ofte rikelig med kolesterol.

Kolesterol er kroppens naturlige emulgator

En emulgator er et middel som gjør det mulig å danne en stabil blanding av stoffer som normalt ikke lar seg blande, slik som olje og eddik. Disse to stoffene kan likevel blandes gjennom å tilsette sennep som emulgator (resultatet blir da en enkel dressing). Et annet eksempel er Hollandaise eller Bearnaise-saus, der eddik blandes med smeltet smør ved å bruke eggeplomme som emulgator. Såpe er også en emulgator. En emulgator fungerer slik at den ene enden av molekylet er vannløselig eller vannelskende (dvs. hydrofil), mens den andre enden er vannavstøtende eller fettløselig (dvs. hydrofob/lipofil). Såpe binder seg både til vannet og til fettet og opptrer dermed som en emulgator.

Kolesterol lager kroppen selv

Kolesterol fins bare i matvarer fra dyr, fisk og skalldyr. Mat som inneholder mye mettet fett inneholder ofte rikelig med kolesterol.Kolesterol er kroppens naturlige emulgator. Kolesterolet lager kroppen selv, og vi trenger derfor ingen tilførsel av kolesterol utenfra. Fettinntaket har imidlertid stor betydning for kroppens kolesterolnivå, og problemene oppstår når det blir for mye fett i kroppen. Kroppen bruker kolesterol i produksjonen av kjønnshormoner, D-vitamin, gallesyre og dannelse av cellevegger og membraner. Kolesterolet pakker inn og transporterer fettstoffer via blodbanen til alle celler i kroppen. Blir det for mye kolesterol, klarer ikke kroppen å benytte alt, og kolesterolet blir dermed værende i blodårene sammen med fettet. Skjer dette fortettes blodårene sakte men sikkert, en prosess som foregår umerkelig. Prosessen er helseskadelig og skaper aterosklerose hos en del voksne, særlig menn. 

Kolesterol fins bare i matvarer fra dyr, fisk og skalldyr. Mat som inneholder mye mettet fett inneholder ofte rikelig med kolesterol. Lever, egg (dvs. eggeplommen) og rogn er eksempler på kolesterolrik mat. Fete meieriprodukter og kjøttvarer likeens. Annen mat inneholder lite kolesterol.

Les mer om kolesterol på johnsteffensen.no

johnsteffensen.no har en rekke artikler om kolestrol og kolesterolsenkende tiltak. Bruk gjerne søkefeltet øverst til høyre og søk på ordet kolesterol. 

La andre få vite om dette innlegget..