Fuglekasser bør henges opp snarest mulig

Schwegler fuglekasse 2020 820x420. Foto john steffensen

Fuglekasser i trebetong har betydelig lengre levetid enn de fleste andre kasser.

Dette er årets nykommer i min hage; en Schwegler fuglekasse i trebetong. Denne erstatter fuglekassen fra Biltema som ikke varte lenger enn i tre sesonger. Min første Schwegler-kasse kjøpte jeg i 2019. Dette er en solid sak i såkalt trebetong som den tyske produsenten benytter i sine kasser. Schwegler lager rugekasser til mange fugle- og dyrearter og har solgt mer enn 8 500 000 kasser verden over.

Blåmeis. Www. Johnsteffensen. No. Foto pascal beyer unsplash
Blåmeis, en liten råtass i fugleverdenen. Foto: pascal beyer – unsplash

Fuglene liker godt disse kassene. Den jeg kjøpte i fjor, ble umiddelbart annektert av en blåmeis. Den nye som jeg hang opp for noen dager siden, er også blitt tatt i bruk av en blåmeis. Så får vi se hvem det er som faktisk kommer til å bebo disse kassene når det kommer til stykket. Det er mange om beinet – eller kassen, men blåmeiser er hissigpropper som ikke kvir seg for å ta kampen opp mot fugler som er større enn dem selv. Ofte kommer blåmeisen seirende ut av den fighten.

Schwegler fuglekasse. 430x573 foto john steffensen
Dette er årets fuglekasse fra schwegler. Den har 32 mm innflyvningshull og laget av trebetong. Den tåler mye, ikke bare vær og vind, men også angrep fra hakkespett o. L. Denne modellen kan også bli et tilholdssted for en flaggermus på dagtid – dvs. Oppunder taket. Foto: john steffensen. Www. Johnsteffensen. No

Jeg ønsker å bytte ut alle mine fuglekasser med tilsvarende trebetong-kasser. De har betydelig lengre levetid enn andre, men prisen er litt høyere. Det lønner seg imidlertid i det lange løp, for en Schweglerkasse holder i flere tiår! Kassene passer godt i hage- eller bymiljøer og er enkle å henge opp og gjøre ren (se bildet). En spesiell låsemekanisme gjør det greit å komme til for innvendig renhold. 

Les «Flere hundre millioner småfugler har forsvunnet i Europa»

Begge fuglekassene får svingt seg når det blåser ettersom de henger i en hank. Den svaiende kassen fungerer bra som vugge for beboerne. All den tid dette er kompakte greier, hvor betong inngår i konstruksjonen, tåler kassene angrep fra hakkespett og andre mye bedre. Men ikke bare det, de tåler også norsk klima! Kassene som selges hos Biltema, Clas Ohlson, Jula, Felleskjøpet etc. er ofte laget av materialer som ikke tåler norsk vær og vind.  Etter et par/tre år blir flere av disse uegnet som fuglebolig.

Da er det annerledes med trebetong-kassene, de holder år etter år etter år… Og har du lyst å henge opp en rugekasse eller to i år, ikke vent for lenge, fuglene trenger å venne seg til dem før de tar boligen i bruk.

Les også om min første fuglekasse laget av trebetong

Kjøttmeis - hannfugl
Les serien om meisenes merkverdigheter. Klikk på bildet!

La andre få vite om dette innlegget..