Bringebærtips

Trad som forteller hvilke greiner som har hatt baer i ar. A foto john steffensen johnsteffensen. No

Bringebærtips

Alle skudd på bringebærbusken som har hatt bær i år, skal du merke med en hyssing eller litt garn. De greinene vil nemlig aldri mer komme med bær, og derfor skal de fjernes – helst ut på høsten. Skuddene fjernes da helt nede ved bakken. Gjør du dette om høsten, hindrer du at smitte fra de gamle skuddene går over på de nye. Det er også lurt å fjerne svake, nye skudd. Om du har flere busker, lar du det stå igjen 12-15 skudd per løpemeter.

Traden forteller hvilke greiner som har hatt baer i ar. A. Foto john steffensen. Johnsteffensen. No
Bringebærtips: a har båret bær i år (derfor tråd-merket), b får bær neste år.

Trikset med hyssing gjør at det blir lett å fjerne de riktige skuddene om høsten. Midt på sommeren er det enkelt å se forskjell på de skuddene som har bær, og de som ennå ikke har gitt noen avling. Sistnevnte har lyse grønne stengler (B),  men ut på høsten blir det ikke like lett å se forskjell på dem. Hvis du har trådmerket (A) alle stilker som ga bær, vet du hvilke skudd eller greiner som må vekk.

Husk også at våt, tung snø og kraftig vind kan brekke bringebærbuskene om vinteren, derfor er det lurt å binde dem stødig opp.

Bringebær gjødsles tidlig om våren og midt i juni (senest i starten på august.) Mengde gjødsel tilpasses veksten; når plantene vokser kraftig, trenger bringebærplanten lite gjødsel. For mer info les: Dyrk bringebær i eigen hage.

Fotos: John Steffensen

Les også: Jordfabrikken – Slik lager du egen hagejord.

 

 

La andre få vite om dette innlegget..