Skjærtorsdag. Det siste måltidet.

Skjærtorsdag. Det siste måltidet.

Bibelord

«Jesus svarte: – Gå inn i byen, til den mannen dere vet, og si til ham: ‘Mesteren sier: Min time er nær; hos deg vil jeg holde påskemåltid med disiplene mine.’ Disiplene gjorde som Jesus hadde pålagt dem, og de gjorde i stand påskemåltidet.

Da det ble kveld, tok Jesus plass ved bordet sammen med de tolv. Mens de spiste, sa han: «Sannelig, jeg sier dere: En av dere skal forråde meg.»

(Matteus 26,18-21)

Det siste måltidet

Dagene fra palmesøndag til påskeaften blir kalt for «Den stille uken». De tre første dagene vet vi lite om det som Jesus og disiplene foretok seg. Likevel, Jesus visste hva som snart skulle skje, og det er derfor naturlig å tro at Jesus i disse tre dagene forholdt seg ganske stille. Han hadde sikkert lange og mange samtaler med sin himmelske Far.

Skjærtorsdag skulle Jesus og disiplene holde påskemåltid sammen, samtidig som Jesus visste at Judas hadde en plan om å angi ham, og sørge for at de religiøse lederne fikk mulighet til å pågripe ham. Judas hadde derfor trolig hatt meget travle dager etter palmesøndag med å planlegge, forhandle, gjøre avtaler, etc.

Da påskemåltidet skulle inntas, var Judas klar. Dette visste Jesus, men mesteren var også innforstått med at det ikke fantes noen vei utenom dette, det som skulle skje, måtte han gjennom – uansett.

Det må derfor ha vært svært spesielt for Jesus å invitere sine beste og nærmeste venner til måltid denne kvelden, vel vitende om at en av dem snart kom til å forråde ham. Likevel forholdt Jesus seg avslappet og rolig. Han tok vare på dem alle og viste dem stor omsorg, selv om han visste at for en av dem var dette måltidet bare et spill for galleriet. Judas hadde allerede bestemt seg, han hadde sveket sin mester. Da Jesus plutselig sa med rolig stemme: «En av dere skal forråde meg», ble disiplene himmelfalne, de skjønte ingen verdens ting. Dette ga ingen mening for dem, bortsett fra ham som Jesus-ordene gjaldt; svikefulle Judas!  (JS)

Ta vare på Guds ord!

Din tid er nå!

Les flere tanker og ord fra Bibelen

Ill.: Det siste måltidet. (Leonardo da Vinci) – pumukel (Pixabay)

Nydelige «Lacrimosa» fra Mozarts «Rekviem». Dirigent: Claudio Abbado.

Les også: «Innrømmelsen som satt langt inne»

 

La andre få vite om dette innlegget..