Curlingforeldre – velmenende foreldre som ikke skjønner barnas beste?

Curlingforeldre overbeskytter sine barn. (www. Johnsteffensen. No)

Curlingforeldre gjør barna en bjørnetjeneste

Curlingforeldre overbeskytter sine barn. (www. Johnsteffensen. No)Foreldre som stadig koster unna hindringer for barna sine, liksom curlingspillerne løper foran kulen for å bane vei, karakteriseres gjerne som curlingforeldre. De tar unna hele tiden, legger til rette det meste for barna, slik at ungene slipper å løse utfordringer selv. Dette er foreldre som egentlig vil det beste for barna sine, men som går så sterkt opp i foreldrerollen at de faktisk gjør alt for mye av det. Noen fortsetter endatil til langt opp i voksenalder, og en del foreldre har problemer med å skjønne at deres voksne «barn» etter hvert skal kunne klare seg selv, løse problemer selv – uten at foreldrene skal måtte komme dem til unnsetning.

Foreldre som turer frem på denne måten, som aldri helt slipper taket i gullungen, gjør barna en bjørnetjeneste. Curlingforeldre er alltid beredt, de skysser barna over alt, til alle tider, de tar tak i skolen og læreren ved det minste tegn til urettferdighet, og enkelte blir endatil lønnsforhandlere for sine voksne barn… Sagt på en annen måte: Curlingforeldre er overbeskyttende foreldre.

Curlingforeldre og bortskjemte unger

Studier tyder på at barn med curlingforeldre etter hvert utvikler en følelse av at de fortjener saker og ting uten å ha gjort noen som helst innsats for å oppnå det. De mener også at de har rett i mange sammenhenger, og bortskjemte unger blir derfor gjerne resultatet av overivrige foreldres store engasjement. Slike barn kalles «servicebarn» fordi de har en klar forventning om at det er andre som skal ordne opp for dem – uten at de behøver å anstrenge seg noe som helst. 

Mennesker som er svært avhengig av foreldrene sine, har dessuten problemer med å ta viktige beslutninger i livet.

CurlingforeldreØdelegger barnas selvbilde og selvfølelse

Foreldre som ubevisst signaliserer at barna ikke klarer å ordne opp i tingene selv, ødelegger etter hvert barnas selvbilde og selvfølelse, noe som igjen kan bidra til at barndommen varer lenger enn hos andre.

Men curlingforeldre som alltid ordner opp i det meste på vegne av barna sine – der de rydder unna enhver hindring – bidrar til at barna tilegner seg dårligere ferdigheter med tanke på å treffe egne valg, lære av sine dumheter og feil, forhandle frem løsninger – og ikke minst kommunisere med jevnaldrende og voksne.

Når det er greit at foreldre tar styringen

Det er klart at det fins situasjoner der foreldre ikke kan stå stille og se på at barna utsetter seg for fare, f.eks. måten barna ferdes på i trafikken eller at de utsetter seg for en helsefare. Det er ikke feil at voksenpersoner griper inn når de ser at barna utfører en farlig eller skadelig aktivitet. På den annen side har barna heller ikke vondt av – noen ganger – å lære ting på den vonde måten også.

Bruk gjerne feltet «Leave a reply» (nedenfor) hvis du vil kommentere artikkelen om curlingforeldre. 

 

 

 

La andre få vite om dette innlegget..