Spennende sykehus-thriller fra virkeligheten

Netflix serien sykepleieren

Sykehus-thriller fra virkeligheten

På Netflix: «Sykepleieren» (4 episoder)

Danskene imponerer igjen. Atter en gang har de laget en velspilt og spennende serie som gjør det vanskelig å løsrive seg fra TV’en. Netflix presenterte nylig «Sykepleieren», en urovekkende, sann historie fra Danmark. Danskene synes å ha et oppkomme av gode skuespillere som har det til felles at de evner å stå til troende, som aldri overspiller eller er kunstige i replikkene. De fremstår som om de skulle være med på et drama i virkeligheten.

Johns vurdering. Aktuell serie. Www. Johnsteffensen. NoSykepleieren er basert på en sann historie, i dette tilfellet det som hendte på Nykøbing Falster Sygehus fra 2009 til 2017. En av hovedpersonene er Christina Aistrup Hansen (spilt av Josephine Park) som snart utmerker seg som en dyktig sykepleier med gode fagkunnskaper. I 2012 ansettes hun ved sykehusets akuttavdeling. Her blir hun snart et midtpunkt i personalet, både sosialt og faglig. Hun er alltid rask på labben hvis en pasients medisinske tilstand forverrer seg. Christina nyter anerkjennelsen hun får, og blir fort en uformell leder på avdelingen.

Nyutdannet sykepleier ansettes

Christina synes å ha full kontroll, og ingen våger å snakke henne imot eller stille spørsmål ved hennes væremåte. Helt til Nykøbing Falster Sygehus ansetter den helt ferske sykepleieren Pernille Kurzmann (spilt av Fanny Louise Bernth) på samme avdeling som Christina. De to får snart felles turnus der de går nattevakter sammen, i følge Christina er de sykehusets «Dream team».

Mye action på «Christina-vakter»

Snart begynner imidlertid Pernille å ane uråd fordi vel mange forholdsvis friske pasienter plutselig blir akutt syke på deres vakter. Mange av pasientene dør, men en del av dem blir også reddet takket være Christinas årvåkne blikk og heroiske HLR-innsats. Christina høster stor anerkjennelse for å ha grepet inn og tatt signalene når pasientens helsetilstand forverret seg. Men Pernille blir etter hvert usikker, for hun synes det usannsynlig mye action på deres vakter. Etter hvert vekkes hennes mistanke om at hun kanskje jobber sammen med en kollega som kan ha liv på samvittigheten?  I så fall, hvordan skal hun kunne avsløre henne…?

Thriller

Jeg skal ikke røpe mer av handlingen, bare det at dette er en meget spennende miniserie som det er vel verdt å få med seg (med mindre du allerede har skrantende tillit til sykehusansatte). Det er som sagt mange dyktige skuespillere i serien, dessuten har filmskaperne (som er de samme som laget «Kastanjemannen») ved hjelp av flere effektive thrillergrep, klart å bevare spenningen til siste slutt.

Dessverre lider serien av en oversettelsesfeil. Selv om danskene hele tiden snakker om «akuttavdelingen», blir dette til «intensivavdelingen» på norsk. Det er ikke korrekt, for på en «intensivavdeling» er bemanning, pasienter o.l. organisert annerledes. Det er altså akuttavdelingen serien dreier seg om, slik danskene selv kaller det.

Miniserien «Sykepleieren» er meget god. Stålsett deg! Anbefales!

Terningkast:  1   2   3   4   5   6

Bildet øverst; hovedrolleinnehaverne Josephine Park (Christina) og Fanny Louise Bernth (Pernille). Foto: Netflix

Sjekk også en annen svært vellykket dansk serie.

La andre få vite om dette innlegget..