Sparepærer som ikke holder hva de lover. Enda en gang…

Produsenter av sparepærer kan umulig ha belegg for sine garantipåstander...

Sparepærer holder ikke mål. Gir tapt lenge før tiden…

For fjerde gang!

Produsenter av sparepærer kan umulig ha belegg for sine garantipåstander...I juli 2012 skrev jeg om sparepærer som ikke holder mål, som ikke holder det de lover. Nå har det skjedd igjen; for fjerde gang! En Philips sparepære av typen «Genie» ga opp etter 23 måneder. Den skulle ha vart i 120. Sparepæren avgikk med døden før det var gått to år. I følge produsenten skulle den vare i ti.

Jeg er sikker på at mange ikke tenker over hvor lenge en sparepære kommer til å lyse. De skrur sparepæren inn i holderen, ser at det blir lys, og så glemmer de resten. Plutselig en dag har pæren sluttet å virke, og kanskje synes man at det ikke var så lenge siden sparepæren ble kjøpt… Men hvis man ikke har noe system, eller noen merking av lyspærene, så stiller man ganske tynt med tanke på reklamasjon. For skal man klage på en sparepære som ikke holdt det den lovet – må man ha noe å vise til. Jeg har skrevet dato på hver sparepære, dvs. datoen da den ble skrudd i, pluss det antall år den i følge pakningen er ment å vare.

Det er forstemmende at disse svært dyre sparepærene ikke lyser lenger enn de gjør. Nå er det dessuten en rekke produsenter som opererer med hele 25 års garanti på pærene. Om 25 år er jeg neppe i stand til å skifte pærene selv….  

Jeg lurer på hvordan produsentene har regnet seg frem til hvor lenge sparepæren kommer til å lyse… det må være noe de har glemt å ta høyde for! Den ene sparepæren etter den andre slutter å fungere lenge før tiden. De mange defekte lyspærene må føre til et berg av søppel – en belastning for såvel miljøet som produsentene.

Philips Lighting: «Vårt mål er å unngå at sparepærer slukner alt for tidlig»

Rob van de Goor hos Philips Lighting Contact Centre forklarer spærepærens alt for korte levetid slik: «Når vi (Philips) oppgir data på lyskilder, er dette basert på gjennomsnittlige resultater. Dessverre betyr dette at noen lyskilder ikke oppnår dette og slukner før tiden. Vårt mål er imidlertid å unngå at sparepærer slukner alt for tidlig, derfor legger vi nå ved en erstatningslampe.»

Så altså: Philips’ sitt «løfte» om at sparepæren vil vare i 10 år, er ikke alvorlig ment. De regner med at pæren vil vare så lenge, men de kan tydeligvis ikke garantere det som de garanterer på pakningen. Lite tillitsvekkende spør du meg…

Så langt har jeg fått nye pærer hver gang de slutter å fungere. Men blir det mange som gjør som meg, blir tapene etter hvert store for de som skal oppfylle garantiene. Heldigvis er ikke det mitt problem…

Les også: Sparepærer – hvor lenge holder de?  og Jeg har kjøpt min siste Philips sparepære

 

La andre få vite om dette innlegget..