Oppskrift på saftig grovbrød.
Hjemmelaget, ferskt brød er topp. Når brødet i tillegg er saftig og aromatisk, blir det nesten uimotståelig. Slik som saftig grovbrød.
For at brød skal bli smaksrike og saftige, er kornblandingen viktig. I denne oppskriften bløtlegges kornene i kokende vann, deretter får de godgjøre seg i vannet natten over (eller minst 3 til 5 timer). Ikke bare er brødet godt, det gjør godt også, det fremmer fordøyelsen…
Prøv også: Proteinrundstykker. Sunne og superenkle
Dette skal bløtlegges:
150 g Helkorn (hvete)
50 g linfrø
2,5 dl kokende vann
Bland korn og linfrø godt sammen og hell over det kokende vannet. Legg på et lokk, og la det stå å svelle over natten – eller minst 3-5 timer.
Gjør deretter følgende:
Bland ovennevnte inn i en deig som rekker til 2 brød:
250 g Hvete & rug “Grovbakst”
100 g sammalt rugmel, finmalt
100 g siktet rugmel
750 g siktet hvetemel
50 g fersk gjær (blå). Tørrgjær (50 g) kan også brukes.
1 ts salt
7,5 dl lunkent vann
Nå skal alt eltes i 10-15 minutter. Hvis deigen oppleves meget klissete, kan du spe på med litt mel. Men pass på at det ikke blir for mye, for da blir deigen tørr.
Så skal deigen heve i 45-60 minutter (til den er omtrent dobbelt så stor).
Del deretter deigen i to like deler. Pensle brødformene med olje eller smør og ha litt mel i bunnen. Rull ut to “pølser” og la dem heve i formene i ca 45 minutter. (Da blir de enda større.)
Pensle med vann og sett dem i ovnen på nest nederste rille i 200 grader varmluft i 30 – 40 minutter – til brødene er lett brune/gylne.
Sjekk gjerne om brødene er klare ved å dunke lett på skorpen. Lyder det “hult”, er brødene stekt. Brødene kan fint fryses, men vil du ha en uovertruffen smaksopplevelse skal du spise nylaget, ferskt og saftig grovbrød. Nam-nam! Les mer om hvorfor grovbrød er sunt. (Oppskriften er sakset fra bloggen Treningsfrue.)
Prøv også: Grove rundstykker. Sunne, luftige, herlige…