Saftig grovbrød som smaker godt

Saftig grovbrod. Foto www. Johnsteffensen. No

Oppskrift på saftig grovbrød.

Hjemmelaget, ferskt brød er topp. Når brødet i tillegg er saftig og aromatisk, blir det nesten uimotståelig. Slik som saftig grovbrød.

Vignett sunt godt. Www. Johnsteffensen. No
John anbefaler!

For at brød skal bli smaksrike og saftige, er kornblandingen viktig. I denne oppskriften bløtlegges kornene i kokende vann, deretter får de godgjøre seg i vannet natten over (eller minst 3 til 5 timer). Ikke bare er brødet godt, det gjør godt også, det fremmer fordøyelsen…

Prøv også: Proteinrundstykker. Sunne og superenkle

Dette skal bløtlegges:

150 g Helkorn (hvete)

50 g linfrø

2,5 dl kokende vann

Bland korn og linfrø godt sammen og hell over det kokende vannet. Legg på et lokk, og la det stå å svelle over natten – eller minst 3-5 timer.

Grovbrod er sunt fordi.. Www. Johnsteffensen. NoGjør deretter følgende:

Bland ovennevnte inn i en deig som rekker til 2 brød:

250 g Hvete & rug «Grovbakst»

100 g sammalt rugmel, finmalt

100 g siktet rugmel

750 g siktet hvetemel

50 g fersk gjær (blå). Tørrgjær (50 g) kan også brukes.

1 ts salt

7,5 dl lunkent vann

Saftig grovbrod snart klar for stekovnen. Www. Johnsteffensen. No
Saftig grovbrød. Her har brødene stått i formene i ca 25 minutter. De blir enda større når de får stå 15-20 minutter til. Foto: john steffensen

Nå skal alt eltes i 10-15 minutter. Hvis deigen oppleves meget klissete, kan du spe på med litt mel. Men pass på at det ikke blir for mye, for da blir deigen tørr.

Så skal deigen heve i 45-60 minutter (til den er omtrent dobbelt så stor). 

Del deretter deigen i to like deler. Pensle brødformene med olje eller smør og ha litt mel i bunnen. Rull ut to «pølser» og la dem heve i formene i ca 45 minutter.  (Da blir de enda større.)

Pensle med vann og sett dem i ovnen på nest nederste rille i 200 grader varmluft i 30 – 40 minutter – til brødene er lett brune/gylne.

Sjekk gjerne om brødene er klare ved å dunke lett på skorpen. Lyder det «hult», er brødene stekt.  Brødene kan fint fryses, men vil du ha en uovertruffen smaksopplevelse skal du spise nylaget, ferskt og saftig grovbrød. Nam-nam! Les mer om hvorfor grovbrød er sunt(Oppskriften er sakset fra bloggen Treningsfrue.)

Prøv også: Grove rundstykker. Sunne, luftige, herlige…

Her følger en god oppskrift til brødbakemaskin-brød. Www. Johnsteffensen. No
Klikk på bildet for oppskrift

 

 

La andre få vite om dette innlegget..