Omega til glede – omega til besvær

Laks

Omega 3, 6 eller 9

Hva er best – hva bør vi styre unna?

LaksOmega 3, kalt marint fett eller fiskefett, er flerumettet. Dette regnes som sunt fett, men vi skal likevel ikke ha for mye av det. 50 g fet fisk per døgn anses som tilstrekkelig dagsdose. Omega 3 kalles essensiell fettsyre fordi den viktig for oss, og fordi den er betennelsesdempende.

Omega 6, dvs. plantefett, som fins i soyaolje, solsikkeolje, maisolje, margarin, bør reduseres betydelig! Først og fremst fordi omega 6 er betennelses-økende! I og med at hjerte- og karsykdommer skjer som følge av betennelse på innsiden av blodårene, er det uheldig å tilføre mye omega 6. Dette fordi fettsyren stimulerer til betennelse!

Omega 9, det enumettede fettet,er derimot topp! Den beste omega 9-kilden er olivenolje. En god nummer to er rapsolje. Omega 9 er den ideelle smøreoljen for kroppen vår. 

Der mettede fettet, meierifettet, er ikke bra. Forskning viser at det er er fornuftig å redusere inntaket av mettet fett, og at det er en god greie å øke innslaget av enumettet fett i kosten. Dvs. bruke mye olivenolje! Men du må bruke olivenolje riktig. På stekepannen har det ingen hensikt å bruke dyr olivenolje, f.eks. kaldpresset oliven eller jomfruolje.

Olivenolje - omega 9Under steking bruker vi en rimelig olivenolje, og på følgende måte: Minimalt med fett i starten av stekingen. Når retten nærmer seg ferdig, har vi på mer olivenolje. All olje ødelegges nemlig over tid, den herdes. Jo lenger maten steker i olje, og jo varmere stekepannen er, desto lettere blir oljen ødelagt. Derfor tar vi en rolig start med lite olivenolje og lav temperatur. Fine olivenoljer er uhensiktsmessig til stekingen. Slike oljer skal brukes i salater o.l. der den helles over uten noen varmebearbeidelse.

La andre få vite om dette innlegget..

One Comment on “Omega til glede – omega til besvær”

  1. Jeg velger omega 3 igjennom fisken jeg spiser i løpet av uken + omega 9 – olivenolje og rapsolje 🙂 Prøver stadig vekk å forbedre maten vi spiser i vår familie. Takk for tipset 🙂

Comments are closed.