Øyet forandrer seg…

Synets utvikling foto aditya wardhana unsplash

Øyet forandrer seg med alderen.

Om behov for mer lys

Synet serie www. Johnsteffensen. No
Del 1

For å kunne se klart innendørs, trenger eldre mennesker mer lys enn unge. For at en 80-åring skal kunne se like godt som en 20-åring med normalt syn, trenger senioren nesten fem ganger så mye lys! Et koselig innredet hjem med dunkel belysning skapte ingen problemer i yngre år, men i alderdommen kan dette bli vanskelig. Illustrasjonen viser hvordan synet endres med årene. 

Trappeoppgang slik den ser ut for en pa 20 ar 60 ar og 80 ar. Ill. John steffensen www. Johnsteffensen. No
Synet svekkes med alderen. En 80-åring behøver nesten 5 ganger mer lys for å kunne se like godt som en 20-åring.

Det er øyelinsen som blir mer uklar etter hvert som man blir eldre, noe som fører til at mindre lys slippes gjennom netthinnen. Det blir som å kjøre bil med svært skitten frontrute. Lysforskjellen er ikke like stor i dagslys, men for en eldre person kan en dårlig opplyst trapp eller et lite trinn øke risikoen for fall, uhell og skader. Den eldre trenger også mer lys til håndarbeid, lesing og ulike former for nærarbeid.

Les også: «Øyesykdom som kommer snikende»

Det er viktig at eldre mennesker ikke sparer på lyset, og at den yngre generasjon tåler at det fins mye lys hjemme hos besteforeldrene. Godt lys gir bedre forståelse for det man ser, noe som igjen fører til at eldre kan bli selvhjulpne lengre. 

Les også «Plutselig endret synet seg»

En annen positiv effekt av godt lys er at det påvirker produksjonen av hormonet melatonin som har mye å si for søvnkvaliteten og døgnrytmen. God søvn er viktig, også for de eldste, det sørger bl.a. for reduksjon av avfallsstoffer i hjernen.

Foto øverst på siden: Aditya Wardhana / Unsplash. Bildesammenligningen: John Steffensen 

Havregrøt-klubben vurderer ferdiglagd havregrøt. Www. Johnsteffensen. No
Havregrøt i mange spennende varianter. Se selv! Mvh john (klikk på bildet)

La andre få vite om dette innlegget..