Overklassens søvn

Overklassens sovn. Foto andisheh a unsplash

Lange søvnperioder er unaturlig for oss mennesker.

Visste du at enkelte forskere mener at lange søvnperioder er unaturlig, f. eks. det at nattesøvnen vare åtte timer i strekk. Disse forskerne mener at du ikke behøver å være bekymret om du har det med å våkne i løpet av natten.

Den første og den andre søvnen

Det har seg nemlig slik at ideen om åtte timers sammenhengende søvn fikk gjennomslag sent på 1600-tallet. Det var overklassen i flere nordeuropeiske byer som plutselig fikk det for seg at åtte timers søvn i strekk var det optimale. Før dette snakket man gjerne om den første og andre søvnen, for også forfedrene våre hadde det med å våkne om natten. Hos dem var det helt naturlig med to søvnperioder i døgnet, den første og den andre søvnen. Forskere i Oxford mener endatil at lange søvnperioder er unaturlig for oss mennesker. 

Svært lite behov for søvn

Nå fins det ny adekvat og god behandling for dem som sliter med nattesøvnen. Svært lovende behandling over internett settes i gang i disse dager... Les mer her! Image by © royalty-free/corbisNoen mener at det er et mutert gen som gjør at enkelte mennesker klarer seg fint med mye kortere søvn enn åtte timer. Disse menneskene tilbringer lite tid under dynen i løpet av døgnet, de trenger heller ikke noen middagslur. Historien kan vise til flere personligheter som ikke trengte mer enn 3 til 4 timer søvn per døgn; Margareth Thatcher, Winston Churchill, Thomas Edison, Leonardo da Vinci og Napoleon Bonaparte. Skal jeg tro min lærer på ungdomstrinnet, kunne Napoleon våkne frisk og uthvilt etter bare et kvarters søvn. 

Og kanskje var det «Napoleons-søvnen» som i sin tid ga inspirasjon til «Stopp og sov i 15 minutter»-kampanjen, fordi Statens vegvesen i 2005 kunne dokumentere at 11 prosent av alle dødsulykker skyldtes at bilføreren hadde sovnet bak rattet… 

Les også om metoden som kan kurere søvnproblemer.

Foto øverst: Andisheh A / Unsplash

La andre få vite om dette innlegget..