På randen av krig

Pa randen av krig. Aktuell film pa netflix.

 

«På randen av krig» – høyaktuelt drama på Netflix.

Netflix

Johns vurdering. Pa tv www. Johnsteffensen. No«På randen av krig» er en høyaktuell film på Netflix med åpenbare paralleller til det krigsspillet som i disse dager går for seg i Europa. Bakteppet for denne filmen fra 2021, er at den tyske kansleren Adolf Hitler gjør territoriale krav på Sudetlandet i Tsjekkoslovakia. For å frigjøre de sudettyske innbyggerne i Tsjekkoslovakia, mobiliserer Tyskland kraftig mens resten av Europa er preget av uro.

Filmen er basert på Robert Harris’ internasjonale bestselger, som bl.a. omhandler den britiske statsministeren Neville Chamberlains velkjente møte med Adolf Hitler og Benito Mussolini i september 1938. Sammen med Hitler og Mussolini satt de to europeiske regjeringssjefene som sto fremst i kampen for å stoppe tyskernes aggressive planer; Frankrikes Édouard Daladier og Storbritannias Neville Chamberlain.

Avtale null verdt

Neville Chamberlain returnerte etter møtet i Munchen  og viftet stolt med en skriftlig avtale med Hitler om at Tsjekkoslovakia skulle avstå Sudet-området til Tyskland. Chamberlain håpet med dette at overenskomsten ville gjøre Hitler tilfreds, og at det dermed ville bli varig fred i Europa. Den avtalen var som kjent lite verdt, den holdt i cirka 1 år – før Hitler-Tyskland atter gjorde nye erobringer.  Dermed var 2. verdenskrig en realitet.

Spennende miks av spionasje og krig

«På randen av krig» er en kreativ miks av god spionasje- og krigsfilm, og den er spennende! Historien er ikke helt autentisk, selv om mye av det som presenteres, var slik det foregikk. Robert Harris har skrevet inn en historie om et par gode studiekamerater som i Munchen (1938) havner på hver sin side av dramaet, som motvillige spioner for å avdekke nazistenes egentlige hensikter.

Historien gjentar seg

Etter min mening er dette en svært god og aktuell film, der tidligere Oscarvinner Jeremy Irons gjør en meget god prestasjon som britenes statsminister Neville Chamberlain. Likheten med hovedpersonen selv er slående. Adolf Hitler er også fremstilt på en svært troverdig måte. Filmen gir rom for ettertanke, og det er ikke vanskelig å oppdage at verdenshistorien dessverre har en lei tendens til å gjenta seg.  Her er det mye som er lett gjenkjennelig…

Anbefales!

2 t 9 min – Film fra 2021

Terningkast:  1   2   3   4   5   6    

Bildet øverst på siden viser den berømte scenen der Neville Chamberlain (Jeremy Irons) stolt viser frem avtalen med Hitler. (Fra Netflix-filmen)

Ulven kommer
Vellaget dansk drama i 8. Deler: «ulven kommer» (klikk på bildet for johns anmeldelse. )

La andre få vite om dette innlegget..