Rezkas skjebne

Rezkas skjebne

Tankevekkende

Lutfattige Rezka

I Magasinet Stefanus leste jeg for en tid tilbake om Rezka, en fattig, koptisk kvinne i Egypt som livnærer seg som søppelsorterer. Den tankevekkende artikkelen ga en viktig påminnelse om at livet på ingen måte er rettferdig…

Hele Rezkas familie er søppelplukkere; ektemannen Fayz, sønnene Memtaz (17), Basm (14), Mina (11) og Romany (8). I tillegg har Rezka to gutter til, men de har ennå ikke debutert som søppelplukkere, men Basha (7) og Marzik (5) skal om få år traske i vei sammen med faren og de fire eldste brødrene for å plukke søppel i bydelen Maadi, cirka tre mil sør for hovedstaden Kairo.

Rezka er 35 år, men ser eldre ut. Hun er sterkt merket av lange perioder med sykdom, krevende barnefødsler, farefullt arbeid og sult. De er en lutfattig familie som i beste fall kan se frem til ett eneste måltid daglig, under forutsetning av at faren og sønnene finner tilstrekkelig med søppel. Søppelplukkingen gir familien på åtte personer totalt 200 kroner måneden i inntekt. Dette skal rekke til bl.a. mat og «husleie»,¨dvs. leie av grunnen som skuret deres står på. Hver måned kommer grunneierne, noen beduiner i området, kjørende i flotte biler og krever inn «husleie». De farer nådeløst frem; de som ikke kan betale, må vekk.

Moren Rezka ble gift som 11-åring og fødte sitt første barn da hun var 12. Ingen i familien kan lese eller skrive. Morens høyeste ønske i livet er at alle barna hennes skal kunne lære å lese og skrive. Kanskje kan vi en gang i fremtiden ha noen bøker i hjemmet vårt, tenker hun. Den eneste boken de har, er en barnebibel de fikk av Mamma Maggie, en kjent hjelpearbeider i Kairos slum. «Barnebibelen kan jeg øve meg på!» sier hun fortrøstningsfullt.

Dette er tankevekkende lesning og en påminning om at vi har veldig mye å takke for som bor i verdens kosekrok, Norge. Rezka er såvisst ikke alene om å ha det vanskelig, millioner på millioner av andre deler hennes skjebne.

Om du vil lese mer om Rezka og andre vanskeligstilte, undertrykte eller forfulgte mennesker, ta kontakt med Stefanusalliansen. E-post er: [email protected]

Sjekk også organisasjonen nettsider, www.stefanus.no

 

La andre få vite om dette innlegget..