PILEGRIMSVEIEN EUROPAS FØRSTE KULTURVEI
Det var et fjernsynsprogram som gjorde at Vigdis Asmervik Taule fikk interesse for pilegrimsveien til Santiago de Compostela i Spania. Hun pakket sekken og dro av sted alene. Turen satte sine spor, både i hjertet og på papiret. Vigdis skrev bl.a. tekster om det hun opplevde, og folk hun møtte på vandringen sin. Dette ble til en bok: ”Den varme veien” der hun skildrer gledene, friheten, ting hun så langs Camino de Santiago. Tekstene får en til å forestille seg livet langs veien. Forhåpentlig vil de som har vært der, kjenne seg igjen, samtidig som boken kan inspirere andre til å følge ruten. Vigdis Asmervik Taule er andre gjesteskribent på johnsteffensen.no
Den som hører hanen gale om morgenen, skal komme seg vel frem til Santiago
AV VIGDIS ASMERVIK TAULE / Del 3
Neste dag stopper jeg i Pamplona, hovedstaden i Navarra i Baskerland, som de fleste vil ha sett bilder fra gjennom TV hvert år i juli, når oksene raser gjennom de gamle bygatene under San Fermin-festivalen, og en håndfull modige menn alltid ender opp med å bli skadet.
De kommende dagene på veien blir omtrent like lange som den første (22 km). Det er rart å kjenne seg igjen, vite hva som kommer, når jeg etter hvert går steder jeg har vært før.
I Puente la Reina møtes to pilegrimsveier. Stedet har navn etter sin vakre, tusen år gamle bro.
Estella ble grunnlagt i 1090, og har sterke bånd til pilegrimstradisjonen. Her finnes bla. den gamle kongeboligen for Navarra i det 12. århundret.
Los Arcos har ruiner av et middelalderslott. Kirke med gotisk kloster. Gatene er trange som i de fleste av byene jeg nevner.
Viana er en flott, liten middelalderby som ligger på en høyde. Her finnes restene av en gotisk kirke. Mange synes katedralen er spesielt flott.
Perler av gamle bygninger og kirker
Logroño er provinshovedstad i La Rioja. Storbypreg, men har sine perler av gamle bygninger og kirker. Vinbønder kan ofte ses på åkrene like før man går inn i selve byen.
Nájera betyr ”stedet mellom fjellene”. Her finnes et fransiskanerkloster som er bygget helt inntil fjellet. Hadde hviledag her og satt på utekafé og kikket på landsbybeboerne. Var likevel ikke mer sliten enn at det ble en tur opp til Cruz del Mapiza, et kors som står på toppen av et fjell og som gir en fantastisk utsikt i alle retninger.
I katedralen holder de en hvit hane og en hvit høne
Santo Domingo de la Cazada er en koselig småby. I katedralen holder de en hvit hane og en hvit høne, dette pga. en gammel legende. Den som hører hanen gale om morgenen skal visstnok komme seg vel frem til Santiago!
Belorado er også en trivelig småby med klart middelalderpreg. Ble imponert over den vakre gatekunsten i de trange gatene, som var et godt eksempel på at noen ganger kan det være gunstig å blande gammelt og nytt.
San Juan de Ortega. Her finnes ikke annet enn et herberge, et pensjonat, en bar, en kirke og noen få privathus. Kirken er verdt å se, og det holdes pilegrimsmesse noen ganger i uken (oktober 2012).
Burgos har en meget vakker katedral i gotisk stil, som er en av Spanias største og mest dekorerte. Hvert år kommer det mange turister til denne byen som har rundt 170.000 innbyggere.
(Fortsetter under bildet…)
Den vakreste delen av pilegrimsveien
Dette er bare noen av de største og mest klassiske stedene av den ruten jeg gikk nå. Etter Burgos kommer den spanske ”meseta”, høyslettelandskap på 1000 m høyde. Det varer i rundt en uke, før man vandrer i det mange syns er den vakreste delen av pilegrimsveien, fra Castilla y León og Palencia, og inn i Galicia mot Santiago de Campostela.
I Burgos stopper jeg for denne gangen. Mange gjør det, eller tar en pause her. Men de aller fleste går hele veien i ett, og bruker 4-6 uker totalt i Spania, alt etter hvor fort de går.
Dem jeg har blitt kjent med i år skal alle videre. Om noen uker vil de være fremme ved målet. Jeg har sagt adjø til venner her før. Det er tid for det igjen.
Serien om pilegrimsvandringen: Les del 1 ved å klikke her. Sjekk gjerne forfatterens egen webside: www.denvarmeveien.net Der fins også mer stoff om hennes bok om pilegrimsveien til Santiago de Compostela.
Sjekk også andre reisebeskrivelser på dette nettstedet. Klikk på lenkene på neste linje:
Makeløse Madeira – Langweekend i Roma – Europas best bevarte middelalderby – Travelogues (Reisebrev på engelsk) – Min erfaring med Oska-Travel – Når du skal fly