Banda d’além fra Madeira

Tre av medlemmene i banda d'alem, madeira.

Tradisjonsmusikk, Madeira

Banda d’Além – et sjarmerende møte

Reisebrev 14 fra Madeira

Av John Steffensen

Madeira er fascinerende på alle måter. Det er ikke for ingen ting at mange turister vender tilbake til Madeira gang på gang. Er en først blitt hektet på Madeira, knytter en fort varige bånd til den spennende atlanterhavsøya og menneskene som bor der. Mange besøkende tar også skrittet fullt ut og flytter dit – enten for godt eller for lengre perioder. Madeira er et godt sted å være, ikke bare pga. av det gunstige klimaet, den storslåtte naturen, de spennende stedene – men også fordi Madeira har mye å by på kulturelt. Som Banda d’Além…

Banda d’Além er en folkemusikkgruppe som formidler maderiansk musikk inspirert av det opprinnelige. De spiller bokstavelig talt på mange strenger, en utradisjonell miks av gamle, originale folkeinstrumenter fra Madeira, og mer moderne saker inspirert av andre kulturer.

Banda d’Além er meget populære på Madeira, men så er også gruppen en spennende og annerledes miks ledet av den dyktige og profesjonelle musikeren og komponisten Mário André. Han er gruppens inspirator og ubestridte frontfigur. Mário spiller mange instrumenter og har en stemme og en syngemåte som gjør konsertene til en fin opplevelse. Mário André som er musikklærer i Funchal, er involvert i mange av de tradisjonelle musikkaktivitetene som forgår på Madeira. Han er et unikum, en person som på binder sammen gruppens sanger med sin sjarme, sitt gode humør og spesielle utstråling. På YouTube-opptaket ser du Mário i den tradisjonelle strikkeluen som er et typisk bruksplagg mange steder på øya.   

Blant instrumentene som Mário trakterer, er bratsj de arame og braguinha (to lokale tradisjonelle gitarer). Resten av bandet består av noen av øyas beste musikere på tvers av generasjonene. Banda d’Aléms repertoar omfatter vakre ballader, tradisjonsmusikk fra Madeira, smittsomme dansemelodier – sanger som frir til et stort publikum.

Om du besøker øya, sjekk om Banda d’Além skal opptre en av de dagene du ferierer der. De siste årene har det vært en del utskiftinger i gruppen. Sist vi så gruppen i aksjon (i 2017) var bare en av jentene nedenfor i aksjon under konserten. Banda d’Aléms opptredener ajourføres på gruppens Facebook-side. Den kommer du til ved å klikke her.

Banda d'alem er en av madeiras mest populære grupper. Bandets fargerike leder, mario, er nummer to fra høyre.

 

La andre få vite om dette innlegget..