Utflukter på Madeira

Funchal sett fra den botaniske hagen jardim botanico. Foto: johnsteffensen. No

Madeira utflukter og severdigheter  – Reisebrev nr. 8

Flere Madeira-reisebrev: 1: Makeløse Madeira  2: Fra mystisk øy til ferieperle  3: Funchal; en fargerik blanding av likt og ulikt  4: Madeirabroderi erobret verden  5: Uforglemmelig aften  6: Nonnenes dal. Stedet Gud gjemte  7: Madeiravin – en tilfeldig oppfinnelse  

Madeira har mange utflukter å by på…

Selv om Madeira er en forholdsvis liten øy langt ute i Atlanterhavet, har øya mye å by på, betydelig mer enn denne lille oversikten tilsier. Om du velger hovedstaden Funchal som tilholdssted, mangler det ikke på tilbud om utflukter, severdigheter eller kulturelle tilbud. Madeira er bl.a. kjent for sine mange levadaer. Rundt 2150 km(!) vanningskanaler fins på kryss og tvers over store deler av øya. Levadaene er vannrenner som kommer fra det fuktige vest og nordvest til de tørrere og solrikere jordbruksområdene i sør og sørøst. Langs levadaene fins utallige gangveger og stier som er blitt svært populære for turgåere. Ordet levada betyr «det som bæres».

Et utvalg av Madeiras utflukter og severdigheter:

Mange av utfluktene som er beskrevet i dette reisebrevet starter ved havnen i funchal. Den store båten bak til høyre, er fergen til naboøyen porto santo. Flere av de andre båtene i forgrunnen brukes til å frakte turister (se reisebrevet). Foto: johnsteffensen. NoSanta Maria de Colombo er en tro kopi av Columbus’ hovedskip. Fra Funchal arrangeres 3-timers turer (formiddag og ettermiddag) alle dager. Pris: 30€

Sea the Best & Sea Pleasure er store katamaranbåter som foretar 3-timers turer (formiddag og ettermiddag) alle dager. Pris: 30€

Rota do Cetáceos er en hurtiggående gummibåt som tar deg med på hval- og delfinsafari 2 ganger daglig. Pris: 48€

Bonita da Madeira & Ventura do Mar er seilbåter med ulike avslappende utflukter på programmet, bl.a. dagstur til de ubebodde Desertas-øyene som har et rikt, fredet fugle- og dyreliv med arter som er utrydningstruet. Dagstur. Priser fra 30€ til 80€.

Funchal sett fra den botaniske hagen jardim botanico. Foto: johnsteffensen. NoPorto Santo er Madeiras naboøy med bl.a. 9 km nydelig sandstrand. Det arrangeres Mini-cruise (dagstur) til Porto Santo alle dager – unntatt tirsdag og fredag. Pris 95€  (Ord. pris for fergeturen alene er 65€).

Madeira Explorer har gode vandringsturer på levadaer som kan være vanskelig å nå på egen hånd. Engelsktalende fjellguide. Dagstur. Pris 36€

Quinta do Riacho Her kan både nybegynnere og erfarne ridere (ryttere) ri i flott natur. Pris 70€.

Mountain Expedition er Jeep- eller SUVturer til vanskelig tilgjengelige plasser. Nærkontakt med naturen. Priser fra 30€ til 42€.

Madeiras Mandolinorkester holder konsert hver fredagskveld kl 21 i den Engelske kirken på Rua da Quebra Costa. Pris: 20€.

Andre aktuelle utflukter:

Tresleder En kan også få en skikkelig sledetur i Funchal, året rundt. Tresledene fins på Monte, og det går fort unna nedover de bratte bakkene.

Funchal har flere parker og botaniske hager. Et eldorado for hageentusiaster. Foto: johnsteffensen. NoBotaniske hager fins det flere av i Funchal. Quinta do Palheiro (også kalt Blandys Garden) ligger i 650 meters høyde.  Jardim Botânico er en populær hage for alle hageelskere. Orkidéfrelste kan gjerne besøke Quinta da Boa Vista. Tropical Garden er også en mulighet, dessuten byparken i Funchal.

Gondolbane Midt i Funchal fins en gondolbane som lettvint og greit frakter folk opp i høyden. Banen har to ruter, den andre som en videreføring av den første. Gondalbanen starter midt i sentrum (nede ved havnen) og passerer diverse hager og hustak på vei mot toppen.

T I P S :  På Madeira er det en vanlig (og forventet) gest at en gir tips for godt utført arbeid/service. På restauranter fra 5 til 10%, rund gjerne av summen oppover til taxisjåføren, gi en slant til bussjåføren ved guidete utflukter, etc. Reholdspersonalet på hotellet kan få 10€ per uke i tips. Men når du gir tips; ikke gi «brun mynt». Det kan bli oppfattet ganske negativt.

V A N N : På hotellene kan vannet i kranene drikkes, men klorsmaken er påfallende, så det frister neppe en nordmann som er vant til en helt annen kvalitet på springvannet. Drikkevann på flasker er lett tilgjengelig over alt.

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/08/opplevelsesrike-madeira-full-av-kontraster/» color=»purple»] Mer om Madeira[/button]

 

Tekst og fotos: John Steffensen

En infotavle som viser alt som møter deg i jardim botanico. Foto: johnsteffensen. No

Andre Madeira-reisebrev: KLIKK PÅ ØNSKET REISEBREV!  1: Makeløse Madeira  2: Fra mystisk øy til ferieperle  3: Funchal; en fargerik blanding av likt og ulikt  4: Madeirabroderi erobret verden  5: Uforglemmelig aften  6: Nonnenes dal. Stedet Gud gjemte  7: Madeiravin – en tilfeldig oppfinnelse  + Dette 8. reisebrev om flere av Madeiras severdigheter og utflukter.

La andre få vite om dette innlegget..