Tenåring i huset – Bli kjent med ditt barns venner

Bli kjent med ditt barns venner. Www. Johnsteffensen. No

Tenåringssjokket – Viktig å etablere en god relasjon til barnet ditt før han/hun blir tenåring…

Det blir enklere å ha en tenåring i huset om dere har hatt det godt sammen over tid 

Av John Steffensen – Del 6

Har du aldri hatt en positiv relasjon til barnet ditt, blir det mye vanskeligere å etablere en god link til ham/henne som tenåring. Om dere har hatt en god tone siden gutten eller jenten var liten, blir det lettere å håndtere den unge når han/hun i tenårene skal «finne seg selv». Den prosessen blir neppe problemfri, for uventede utfordringer vil alltid dukke opp. Men utgangspunktet for å kunne løse det som er vanskelig, blir bedre om dere har hatt en god relasjon til hverandre lenge. Derfor er det fint å ha en god kjemi med ungene helt fra de er små. Vær en kjærlig, omsorgsfull, god, grensesettende, trygg og forutsigbar forelder. Det har du/dere alt å vinne på.

Men utgangspunktet for å kunne løse det som er vanskelig, blir bedre om dere har opparbeidet en god relasjon over flere år. Derfor er det bra å ha god kjemi med barna helt fra de er små.
Det blir lettere å løse vanskelige ting om dere har hatt en god relasjon lenge.

Det er bra om mamma/pappa viser interesse for barnets venner på en positiv måte. Viser dem omsorg, bryr seg om dem, hilser på dem, snakker med dem, stiller hjemmet til disposisjon for dem, osv. I stedet for at tenåringene må oppsøke andre steder, kan hjemmet være et OK sted å oppholde seg. Ta barnets venner (bokstavelig alt) inn i varmen. Gi dem noe å huske deg/dere for. Kom gjerne med litt godsaker når de ser film eller spiller data. Litt kveldsmat, boller, kakao eller noe som gjør at timene hjemme hos deg/dere blir opplevd positivt. Husk at flere av ditt barns venner kanskje ikke har foreldre som bryr seg på tilsvarende måte, og at den eller de som er på besøk, muligens ikke er vant til voksne som viser tilsvarende omsorg og varme. 

Alene-fest

Om tenåringen ønsker å invitere til fest hjemme, kan dere prøve å imøtekomme det ønsket noen ganger. Foreldrene skal imidlertid aldri være langt unna når festen finner sted. Kanskje kan dere oppholde dere i et annet rom i huset (og bli værende der) – eller hos en nabo? Selv om tenåringen ikke ønsker å se mor eller far en slik kveld, skal dere ikke gå med på et opplegg der tenåringen krever at dere skal være langt borte fra festen. Husk at det er deres hus og deres barn! De fleste tenåringer er fremdeles barn, og det er når alt kommer til alt de voksne som skal bestemme. 

Slik blir du bedre kjent med de andre tenåringene

Det er også bra om du engasjerer deg noe i ditt barns eventuelle fritidsaktivitet. Ikke for å være kontrollerende, men for å bidra til at tenåringens fritidstilbud faktisk kan opprettholdes. Engasjer deg som vakt eller funksjonær på stevner, i sosiale settinger, turer etc. Ikke vri deg unna eventuelt dugnadsarbeid. Vurder om du/dere kan gjøre en innsats, som ressursperson, styremedlem, initiativtaker osv. Gjennom ditt engasjement blir du samtidig bedre kjent med de andre tenåringene og deres foreldre/foresatte. Og de blir kjent med deg/dere, noe som gjør det «mindre farlig» å møte tenåringsforeldrene i andre sammenhenger også. Dessuten blir det enklere å få til gode felles ordninger for barna, slik at de ikke så enkelt kan sette foreldrene opp mot hverandre (jfr. «alle de andre får lov»).

Bry deg!

Husk: Du skal ikke være en del av tenåringens omgangskrets. Du skal ikke være en i flokken. Du skal fremstå som en tydelig, vennlig, trygg, etterrettelig og varm voksenperson. En som bryr seg – en som er på tilbudssiden.  

Skap en god relasjon til barnet ditt og til ditt barns venner. Det vil lønne seg…

Dette er 6. innlegg i serien. Les neste del her – eller… Les starten på serien «Tenåring i huset».

En fantastisk god oppskrift på grove rundstykker. Www. Johnsteffensen. No

La andre få vite om dette innlegget..