Jeg er så spent på hva jeg ønsker meg til jul

- jeg er så spent på hva jeg ønsker meg!

Juleminne. På johnsteffensen. No


JULEMINNE

Besynderlige tante Annie

- jeg er så spent på hva jeg ønsker meg til jul!

I ukene som kommer, vil jeg dele med deg et og annet juleminne.

Først tante Annie som ofte pleide å si noe som jeg ikke helt forstod, for kunne det virkelig være slik at noen ikke visste hva de ønsket seg til jul..?

Hun sa det alltid, min tante. Uansett årstid. Om det så var i begynnelsen av januar… Hver eneste gang hun åpnet entrèdøren, kom ordene umiddelbart, før hun fikk sagt hei eller hallo: «Åh, jeg er så spent på hva jeg ønsker meg til jul!»

Jeg var liten den gangen, og jeg innrømmer at jeg ikke helt forstod… Hva mente hun med at hun var så spent på hva hun ønsket seg til jul? Og hvorfor kom hun trekkende med dette også like etter at julefeiringen var unnagjort? Det overgikk min forstand. Damen måtte vel vite hva hun ønsket seg…? Og hvorfor var hun så opptatt av dette, at hun alltid måtte gjenta det – som et slags mantra? Det var hennes ønsker det gjaldt – ikke mine eller min brors. Nei, det var tantes eget som var fremst i pannelappen hennes… I hvert fall var det slik jeg tenkte. Besynderlig dame!

Når vi gir gaver, gir vi gjerne det vi tror den andre ønsker seg – og vil sette pris på

Det tok noen år før jeg skjønte hva hun egentlig formidlet. Etter hvert som jeg fikk mer livserfaring, forstod jeg at dette var sagt i spøk med en dyp undertone. Hun var nok ikke sykelig opptatt av seg selv og sitt. Det var ikke det at hun var besatt av tanken på å måtte få så mye! Det var ikke det at hun stadig gikk og tenkte på jul, julenisse og julegaver. Men det var en artig vinkling av noe vesentlig i relasjonen mellom mennesker: Det er kjekt å gi gaver – og det er kjekt å gaver. Og når vi gir gaver, gir vi gjerne det vi tror den andre ønsker seg, noe som han/hun har bruk for – og kommer til å sette pris på… 

Juleminne 1Å åpne en gave er alltid spennende, men det er også spennende å observere om gaven faller i smak. Blir mottakeren glad, får man straks en god følelse. Det gjør godt å se at noen setter pris på det vi gir. For en gave er jo nettopp det vi tror mottakeren ønsker seg. Og her er vi med min tantes poeng. Hun var spent på hva andre mente at hun trengte, ønsket seg – eller ville bli glad for…

Å gi og å motta gaver innebærer en gjensidig glede! Det kan være alt fra små oppmuntringer i hverdagen – til større gaver ved festpregede sammenkomster. Men det er ikke mengden som teller, det er tanken som betyr noe! Det at du viser at du har tenkt på en annen, enten med en blomst, et hjemmebakt brød, en deilig kake, en medbrakt sjokolade, en forstørrelse av et fotografi, etc.

Eller som min mor alltid sa det: – En hånd som gir blir aldri tom! Det er ved å gi at vi får…

Om noen dager vil jeg dele enda et juleminne med deg.

 

La andre få vite om dette innlegget..