Plantefett du bør styre unna

Kokosfett er dårlig fordi det stort sett er mettet fett.

Plantefett kan være så mangt…

Kokosfett er dårlig fordi det stort sett er mettet fett.Det fins en del plantefett som en egentlig bør holde seg unna eller redusere til et absolutt minimum. Kokosfett er en slik type. Kokosfett er dårlig fordi det stort sett er mettet. Dette fettet brukes i diverse sjokolader samt en del bakverk.

Friterte matvarer er heller ikke på noen måte gunstig. Frityrfett er meget dårlig, og en bør spise minst mulig av dette med tanke på et hjertesunt kosthold.

Plantefett er som hovedregel ikke bra, dette fordi plantefett i ferdigvarer som regel er herdet. Mange småkaker inneholder f.eks. plantefett, også mange pastiller er basert på denne fettypen.

Nøtter er derimot bra, i særdeleshet valnøtter. Valnøtter er en av de sterkeste antioksidantene vi kjenner (kun slått av nyper). Dessuten inneholder valnøtter omega 3, fettstoffet som regnes som bra for kroppen. De eneste nøttene en bør unngå er kokosnøtter.

Også peanøtter er bra, selv om peanøtter egentlig ikke er en nøtt (men en belgfrukt). Har en derimot problemer med blodtrykk, hjertesvikt eller overlevd et større infarkt, bør en være varsom med salte peanøtter. Disse kan virke mot sin hensikt hvis inntaket blir for stort. En må videre ta i betraktning at det er mye kalorier i nøtter, og en bør derfor ha et edruelig forhold til disse og ikke overdrive inntaket.

Olivenolje og rapsolje er planteoljer med gunstig effekt! Rapsolje er nøytral på smak og egner seg best til steking av disse to. Olivenolje kan også benyttes til steking, men da har det ingen hensikt å bruke kaldpresset olivenolje (dvs. jomfruolje eller ”virgin”). Slik kaldpresset olje har høyere kvalitet og egner seg best til dressinger, salater, pasta og lignende Jomfruolje har også en mer markant olivensmak. Bruk vanlig olivenolje til baking og steking, men husk at også olivenolje og rapsolje blir ødelagt dersom en lar dem surre i sterk varme for lenge. Best er det å bruke forholdsvis lite olje i starten og heller pøse på med mer olje rett før retten skal serveres. Da beholdes oljens gode egenskaper, og den harskner ikke.

Linfrøolje er ypperlig til salater og dressinger. Den har et ekstra høyt innhold av omega 3.  

La andre få vite om dette innlegget..