«Vårofferet» – en av musikkhistoriens store fadeser

Igor strawinsky

Igor Stravinsky fikk mye pepper for «Vårofferet», en oppsetning som ble geniforklart i ettertid 

Igor strawinsky komponerte musikken til "vårofferet"Igor Stravinskys «Vårofferet» ble en fiasko da det ble fremført for 100 år siden. Publikum var fullstendig i villrede for dette var på ingen måte slik musikk som de var vant med – og definitivt ikke noen ballettmusikk. Mange i salen kom med sinte tilrop og buing, og det skal også ha blitt kastet gjenstander mot scenekunstnerne. Stravinsky var på nippet til å avbryte forestillingen, men den som hadde bestilt verket, ba innstendig om at forestillingen skulle fullføres til tross for at deler av salen var i opprør.

«Vårofferet» ble fort tatt av plakaten (etter kun 6 forestillinger). Den store motstanden mot verket kan forklares med at Igor Stravinsky med «Vårofferet» var mange år forut for sin tid. Visst er «Vårofferet» spesielt, og det må gjerne flere høringer til før en får verket under huden. Dette er musikk som vinner seg for hver gang en lytter til den. Etter hvert blir en litt fenget av det en hører.

Mange senere komponister, ikke minst innen filmmusikk, har hentet inspirasjon eller benyttet seg av Igor Stravinskys mesterverk. F.eks. i «Star Wars» og «Jaws» («Haisommer). «Vårofferet» kjennetegnes først og fremst av sine intrikate rytmer og hyppige takstskift, et verk som setter store krav til samtlige medvirkende – ikke minst dirigenten. «Vårofferet» kjennetegnes også av en del utradisjonell instrumentbruk. 

Sjekk YouTube-klippet nedenfor. I starten presenteres navn på diverse medvirkende, men ha litt tålmodighet… En spennende og severdig opplevelse følger om litt… 

 

La andre få vite om dette innlegget..