Søvnproblemer – Ny metode kan kurere dette

Nå fins det ny adekvat og god behandling for dem som sliter med nattesøvnen. Svært lovende behandling over internett settes i gang i disse dager... Les mer her! Image by © royalty-free/corbis

Lider du av insomni?

Søvnproblemer kureres med ny internett-basert metode

Nå fins det ny adekvat og god behandling for dem som sliter med nattesøvnen. Svært lovende behandling over internett settes i gang i disse dager... Les mer her! Image by © royalty-free/corbisBank i bordet… Heldigvis er ikke jeg plaget med søvnvansker. Men mange sliter med søvnen – såkalt insomni som det heter på fagspråket.

Nå fins det imidlertid adekvat og god behandling for dem som sliter med nattesøvnen, så hvis du er en av dem – eller kjenner noen som har innsovningsvansker, har flere oppvåkninger i løpet av natten (dvs. urolig nattesøvn) eller våkner alt for tidlig på morgenkvisten (og ikke får sove igjen), så settes det nå i gang et forskningsprosjekt som bygger på en helt ny amerikansk metode, basert på internett og uten bruk av sovetabletter.

Metoden har vist seg å være svært effektiv, og nå skal den prøves ut i Norge. Er du interessert i å vite mer om dette prosjektet, eller endatil delta i det, kan du sjekke følgende webside: sovnmestring.no  

Mange har søvnproblemer

En antar at nærmere en halv million nordmenn sliter med nattesøvnen, noe som fort går ut over den generelle helse, fordi helsen vår er avhengig av hvor mye søvn vi får i døgnet. En som sover dårlig, får bl.a. betydelig redusert reaksjonsevne. Tester viser at en person som ikke har sovet på 24 timer, har like dårlig reaksjonsevne som en person som har en promille i blodet.

Noen enkle råd for god nattesøvn er følgende:

♦ Soverommet bør være mørkt, rolig og ha en sovetemperatur på 18 grader.

♦ Ikke ta arbeid med deg på soverommet.

♦ Unngå å sove på dagtid. Unntaket er powernap der du kan sove i maks 15 minutter for å bygge opp formen igjen i løpet av dagen.

♦ Ikke innta et tungt måltid like før sengetid.

♦ Unngå kraftig mosjon de siste timene før du legger deg.

♦ Stå opp til omtrent samme tid hver dag, også i helgene. 

♦ Faste leggerutiner er gunstig og skal følges hver kveld.

♦ Unngå å ta med deg bekymringer og problemer til sengs. Blir du liggende å gruble, kan det hjelpe å skrive ned stikkord om hva som opptar deg, slik at hjernen kan få fri fra dette om natten.

♦ Unngå alkohol. Alkohol gir urolig søvn med mange oppvåkninger – samt dårligere søvnkvalitet.

Mer om søvnproblemer

Til slutt vil jeg komme med et råd jeg fikk av en bekjent for mange år siden. Det handler om middagsluren, dvs. hvilen etter middag: Sett deg i en stol og hold et nøkleknippe i hånden. Etter hvert som du blir søvnig og glir inn i drømmeland, blir du etter hvert så slapp i hånden at nøkkelen vil ramle ut av den og ned på golvet. Har du mange nøkler, vil du høre smellet mot gulvflaten godt. Du våkner av smellet. Da har du også sovet lenge nok. Du har fått din cat nap og er klar for nye utfordringer – uthvilt og grei. 

La andre få vite om dette innlegget..