Pinnsvin dør i hopetall

Pinnsvin kan ikke trafikkregler. Foto line steffensen holmedal

Bilen dreper 1/3 av alle pinnsvin

Pinnsvinet stanser når det hører motordur, eller flykter forgjeves på alt for korte bein…

Stopper for pinnsvinet. Foto line steffensen holmedal
Ikke alltid lett å få øye på pinnsvin i nattemørket.

Det er ikke lett å være pinnsvin i nattemørket sommerstid, for det er da de beveger seg rundt på jakt etter snegler, insekter og meitemark. At pinnsvinet også spiser hoggorm, er visstnok overdrevet. Dette fordi de to skapningene sjelden møter hverandre. Hoggormen er aktiv om dagen, pinnsvinet om natten. Men om de møtes, vil pinnsvinet neppe komme tapende ut fordi de er immune mot hoggormens gift, i tillegg til at flere tusen pigger beskytter pinnsvinet godt.

Men på veien er pinnsvinet en taper. Når det rusler i veibanen og registrer en motordur, eller at underlaget vibrerer, fryser pinnsvinet helt eller ruller seg sammen – eller forsøker å komme seg unna. Men de små beina gjør flukten umulig, det går på ingen måte fort nok. Man regner med at 1/3 av alle pinnsvin som dør årlig, blir påkjørt.

Enkelte år er det flere pinnsvin enn normalt. Dette skjer gjerne dersom vinteren har vært mild, for da blir det mange pinnsvin som overlever.  Et pinnsvin blir ca 10 år gammelt. Man vet ikke hvor stor pinnsvinbestanden i Norge faktisk er.

Til sist en oppfordring til deg som har robotgressklipper. I og med at pinnsvinet ferdes ute om natten, kan du gjerne la klipperen hvile da, så kjører den ikke på et pinnsvin eller to i mørket. Og om du har pinnsvin i hagen, og ønsker å beholde dyret der, kan du legge forholdene til rette for det. Pinnsvinet søker tilhold i hekker, under terrasser, bak vedstabler, i busker samt inni og under løvhauger. Og en ting til…. Ikke gi pinnsvinet melk. Det tåler det lille dyret dårlig!

Fotos: Line Steffensen Holmedal

 

 

La andre få vite om dette innlegget..