Bob Dylan – mitt store forbilde i ungdommen

Månedens låt er hentet fra albumet "blonde on blonde", et av bob dylans beste.

Månedens låt er hentet fra albumet "blonde on blonde", et av bob dylans beste.Månedens favoritt (Februar 2012)

Robert Allen Zimmerman, bedre kjent som Bob Dylan, var et av mine store forbilder i ungdomsårene. At det i det hele tatt ble ham, må nok min bror ta sin del av æren for. Det var Gunnar som «oppdaget» ham og brakte Dylan inn i hjemmet. Selv var jeg svært begeistret for Elvis og The Beatles, men det var noe med denne Dylan som likevel tiltrakk meg. Det var i hvert fall ikke stemmen, for den var, for å si det pent; meget spesiell og alt annet enn «skolsk». Eller så var det kanskje nettopp stemmen og dens særpreg som gjorde at jeg stanset opp ved artisten.

De første Dylan-visene var forholdsvis enkle. Det var ikke noe stort band med mange instrumentalister og koring. Det var enkelt og rett på sak. Dylan skilte seg ut fra alle de andre jeg hadde hørt, med sitt unike ordforråd, alle ordene eller budskapet, tekstene som kunne romme så mye, samt munnspillet. Hans karakteristiske måte å traktere dette instrumentet på. Bob Dylans musikk var annerledes, og han gikk på mange måter mot strømmen. Mot det lydbildet som var allment akseptert. Likevel… det var noe med musikken som tiltalte meg.

Etter hvert ble det flere plater, og Dylan viste stor evne til å variere og overraske. «Månedens favoritt» er hentet fra «Blonde on Blonde» (1966), det albumet som var min opplagte favoritt i ungdommen. Her er det et vell av gode låter, mange av dem svært så abstrakte og surrealistiske.  «Blonde on Blonde» er like bra den dag i dag og kan anbefales. Musikkbladet Rolling Stone har kåret «Blonde on Blonde» til nr. 9 på listen over de 500 beste album som noensinne er utgitt. Platen regnes av mange som Bob Dylans beste.

Da Dylan fylte 65 år ga han ut albumet «Modern Times». Den ble kåret til årets plateutgivelse og fór rett til topps på hitlistene i svært mange land. I USA var han med denne plateutgivelsen den eldste artisten som hadde gått rett til topps på hitlistene.

Dylan ble født 24. mai 1941 i Duluth, Minnesota. Besteforeldrene emigrerte i begynnelsen av det 20. århundre til USA fra Øst-Europa. I dåpsattesten står det Robert Allen Zimmerman. Artistnavnet er inspirert av den walisiske poeten Dylan Thomas, mens fornavnet Bob kommer av Robert.

[youtube_video clip_id=»LEwix-Zi0zw»]

 

 

La andre få vite om dette innlegget..