Når hjertet svikter

En dispril kan være livreddende

Dispril kan redde liv

Ha alltid en Dispril for hånden. En slik tablett kan fungere som livreddende førstehjelp. men det må være Dispril, ikke Paracet, Pinex eller andre smertestillende og febernedsettende midler. (Med mindre en har tilgang til Albyl E, Magnyl, Acetyratio eller tilsvarende reseptbelagte legemidler.)

Dispril kan være livreddendeDet er Dispril det handler om, eller acetylsalicylsyre som disse tablettene inneholder.

Når en voksen person kjenner sterke smerter i brystet og føler seg omtrent som i en skrustikke, kan det være at hjertet ikke fungerer som det skal, at et infarkt er på gang. Da kan en Dispril-tablett utgjøre forskjellen mellom liv og død! En person som faller om på grunn av et hjerteanfall, vil oftest ta seg til hjerteregionen i det øyeblikk han/hun faller om. Tar vedkommende seg til halsen, kan det like gjerne være luftveien som er blokkert, f.eks. av en matbit.

Hvis en mistenker at hjertet er synderen, bør pasienten umiddelbart tygge en Dispril, samt få vedkommende raskt av gårde til lege. Ringe etter ambulance. Dispriltabletten skal ikke øppløses i vann, men tygges i munnen og bli sugd opp der. I munnhulen fins en mengde blodårer som umiddelbart tar opp i seg acetylsalisylsyren og bringer denne ut i kroppen til blodproppen. Syren sørger for at blodklumpen som trolig blokkerer en eller flere av hjertets kransarterier, straks begynner å løse seg opp. Det er denne prosessen som raskt kommer i gang takket være Dispril, og som dermed kan være avgjørende for utfallet av et eventuelt hjerteinfarkt.

Alle smerter i hjerteregionen bør utredes av lege. Dette gjelder smerter fra kjeven og ned til navlen. Dersom en gir Dispril under ovennevnte omstendigheter, bør en utvise forsiktighet hvis en vet at pasienten har blødende magesår. Men står det om livet, fordi hjertet ikke får nok blod, blir valget neppe vanskelig.

PS! Da jeg selv fikk smerter og ubehag i brystet, og følte at dette kunne relateres til hjertet, tok jeg en Dispril. Det er godt mulig at denne ene tabletten medvirket til at proppen som var i ferd med å danne seg, ble delvis oppløst og skapte tilstrekkelig (midlertidig) passasje i arterien.  

ET TIPS! På jobb-arbeidspulten har jeg alltid en Dispril-tablett tilgjengelig. Den er festet med tape i originalfolien, lett synlig og innen rekkevidde for alle. Just in case…

La andre få vite om dette innlegget..