Krokeide rehabilitering – Med hjertet på rette stedet!

Krokeide rehabilitering drives av lhl

Krokeide rehabilitering drives av lhlKrokeide rehabilitering eller Krokeidesenteret som det også kalles, skal hjelpe hjertepasienter til mestring og livsglede. Det handler om livsstilsendring og vaner. På tre uker lærer deltakerne en hel masse om hjerte- og karsykdommer, om hvordan de kan leve med dette, og hva de kan gjøre for å få et nytt og forhåpentlig bedre liv.

På Krokeide jobber et høyt faglig kompetent personale bestående av lege, psykolog, sosionom, kroppsøvingslærer, fysioterapeuter og sykepleiere i regi av LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke).

Et særdeles viktig tiltak

Deltakerne trener og mosjonerer mye, som regel gjennom to daglige treningsøkter. Vanngymnastikk, vanlig gymnastikk, stavgang, turgåing, trening på ergometersykkel, vekter m.v. står på timeplanen. Hver deltaker får tilpasset treningsopplegg til sitt nivå. Videre er det individuelle samtaler både med sykepleier/fysioterapeut og jobbveileder. Tanken er at deltakerene skal lære å kjenne seg selv og sine muligheter. Det er lett for at personer med hjerteproblematikk blir usikre på hvor mye kroppen tåler etter en operasjon, utblokking eller stenting. Ved Krokeidesenteret får en hjelp til å gjenerobre selvtilliten, få rettet opp i egen livsstil; kosthold, mosjon, overvekt, psyke, stress, røyking etc. Det å komme sammen med andre som har opplevd tilsvarende – eller som sliter med ettervirkningen av hjertesykdom, gir oppmuntring og støtte i hverdagen. Deltakerne blir et skjebnefellesskap som oppmuntrer hverandre og heier hverandre frem. De bryr seg om hverandre og henter frem det beste hos hverandre.

Krokeide rehabilitering i hordnesmarken

Deltakerne kan velge om de vil bo på senteret eller hjemme. Det offisielle programmet avsluttes om ettermiddagen, men kursdeltakerne har mulighet til å benytte treningsapparater, gymsal og svømmeanlegg også på kveldstid. Når det gjelder måltider, får deltakerne hjertesunn lunsj som matcher de fleste hotellbuffeter, Ut over dette inntas tre andre daglige måltider, men disse skjer sammen med klientellet på Krokeide videregående skole. Disse måltidene er ikke spesielt «hjertevennlige». Dette er ingen optimal løsning. Det beste hadde vært om deltakerne på rehabiliteringskurset hadde hatt alle måltider for seg selv, og aller helst fått trening i å tilberede den hjertesunne maten slik det blant annet gjøres på Feiring.  

Krokeide rehabilitering feiret i høst 25 års jubileum. Rehabiliteringstilbudet er et særdeles viktig og nødvendig initiativ! Heldig er den som får hjelp av den dyktige staben ved Krokeidesenteret, og som gjennom egeninnsats og sosialt engasjement oppmuntres til å få gjort noe med det… Med sin hjerteproblematikk.

Virksomheten på Krokeide ble i 2017 flyttet til Nesttun (Bergen), der den i 2022 fikk nye eiere. Hjerterehaliteringstilbudet på Nesttun er dessverre historie fra og med 1. april 2024.

Krokeide rehabilitering. Staben.

 

 

 

 

 

 

La andre få vite om dette innlegget..