Ugress og mose mellom belegningsstein. Slik fjernes dette enkelt, greit, rimelig og miljøvennlig

Produsentenes fargerike og påkostede brosjyrer for belegningsstein ser aldri slik ut. Men sånn som dette blir hverdagen for folk flest, til ergrelse og fortvilelse. Foto: johnsteffensen. No

Det som de fargerike og flotte bygg-brosjyrene «glemmer» å vise…

Produsentenes fargerike og påkostede brosjyrer for belegningsstein ser aldri slik ut. Men sånn som dette blir hverdagen for folk flest, til ergrelse og fortvilelse. Foto: johnsteffensen. NoUgress og mose mellom belegningsstein. Slik fjernes dette enkelt, greit, rimelig og miljøvennlig

I alle brosjyrer ser belegningsstein like perfekte ut. Ikke den minste antydning til mose, grønske, alger eller ugress på eller mellom steinene. Bildene er innbydende og etterlater et inntrykk av en strøken «parkett» i oppkjørselen til huset – eller på terrassen/uteplassen. Tilsynelatende problemfritt og vedlikeholdsfritt. Men den gang ei…

På hagesenteret og i jernvarehandelen oser de mot oss, produktene som skal hjelpe oss til å holde uteplassen mosefri, ugressfri og algefri. Felles for dem alle er at de koster flesk, og at det ikke er sikkert at de har den ønskede effekt, eller at en er avhengig av en spesiell værtype som selvsagt stadig glimrer med sitt fravær når jobben skal gjøres. Dessuten er det kjemikalier det er snakk om, stoffer som etter sigende skal være harmløse, i hvert fall enn så lenge… Frykten for at middelet likevel har skadelige eller uønskede effekter, er like ubehagelig som eimen av selve preparatet. At blandingen krever betydelig verneutstyr, og at tøyet må vaskes umiddelbart etter bruk, at det står beskrevet hvordan en skal gå frem hvis en er uheldig og søler produktet på huden eller får det i øynene, med oppfordring til straks å oppsøke lege – og/eller ringe giftsentralen, virker ikke særlig tillitsvekkende eller beroligende…. Fortsettes under annonsen…

Blir arbeidet med å renske belegningssteinene utsatt, vil uteplassen fort bli ganske stygg, i hvert fall fjernt fra de elegante brosjyrebildene som fikk deg til å velge denne løsningen. Det fins mange råd om hvordan en skal gå frem for å få bukt med uvesenet eller ugresset, men her vil jeg dele med deg et latterlig billig triks som ble oppdaget ved en tilfeldighet i egen hage. Det gjelder hvordan en på en effektiv måte skal få bukt med ugresset eller mosen som vokser i fugene mellom steinene. Har du en vannkoker, har du samtidig et glimrende hjelpemiddel. La gå med at metoden tar tid, men bortsett fra strømmen til vannkokeren, er metoden gratis, ganske effektiv og ikke minst miljøvennlig! Innbiller meg at jo tidligere du kommer i gang med «arbeidet», jo bedre blir effekten. Metoden duger uansett, men kanskje må den gjentas etter en uke eller to hvis ugressveksten er har pågått lenge… Dessuten er det en del ugress som etter å ha blitt slått i svime av det kokende vannet, forsøker å reise seg på nytt. Da kan enda en omgang være nødvendig.

Les også «Slik blir du kvitt mose på taket». Blikkenslagerens beste råd.

Slik kvitter du deg med uønskede vekster mellom heller og belegningsstein: Ha vann i en vannkoker. Straks vannet koker, går du ut og heller en tynn stråle med kokende vann i lav høyde direkte på ugresset i fugene. Effekten vises fort. Du slipper å vente i ukevis for å se om middelet virker. Etter en time eller to er alt det grønne vissent, på samme måte som det blir om du bruker dyr plantegift mot ugresset. Pass bare på at du ikke bruker kokende vann mot tynne heller, men innimellom belegningssteiner går det fint. Vær nøye med hvor vannstrålen treffer, og gjør det gjerne om igjen etter en ukes tid hvis det kokende vannet ikke gjør susen. Selvsagt bør du være stødig på hånden. Det er ikke stas å søle kokende vann verken på seg selv eller andre. Metoden tar tid, men den er giftfri, den misfarger ikke steinene, og den er effektiv. Det enkle er ofte det beste… Husk at mange av plantegiftene som selges i dyre dommer for å gjøre akkurat den samme jobben som det kokende vannet, også må gjøres på nytt etter en viss tid. Som regel etter tre til fire måneder…

Jo tidligere på året jobben gjøres, jo bedre blir resultatet!

Å helle kokende vann direkte fra vannkokeren er et godt alternativ til dyre plantegifter. For best mulig resultat bør en helle kokende vann flere ganger på samme sted, særlig med ugressvekster som står for en støyt (som den oppe til venstre). Slik ser hellene ut 10 dager etter at kokende vann ble brukt. Til høyre er det ikke brukt kokende vann. Og... Der som det er blitt brukt kokende vann, er det bare blitt brukt en gang. Foto: johnsteffensen. No

 

Den aller beste måten å fjerne ugress og mose mellom belegningssteinene på en miljøvennlig måte, er uten tvil å fjerne vekstene mekanisk. Løft opp steinene en for en, felt for felt, og skrap vekk ugress og annet som har etablert seg mellom steinene. Da unngår du skjemmende, visne planterester. Husk at du etterfyller med fugesand så snart som mulig etter at den mekaniske rensejobben er utført. Da forhindrer du at det danner seg grønske og ny mose på siden av steinene. 

La andre få vite om dette innlegget..