Molla Bjurstedt, Norges mest merriterte tennisspiller gjennom tidene

Første norske olympiske medalje vant molla bjurstedt mallory i 1912. Hun er også legandarisk i us open

Olympiske leker

Her er Norges første kvinnelige medaljevinner i OL, en av verdens beste tennisspillere

Ja, du leste riktig: Molla Bjurstedt (1884 – 1959) var lenge en av verdens beste kvinnelige tennisspillere. Hun er, sammen med Chris Evert, den eneste kvinne som har vunnet Grand Slam-turneringen US Open fire år på rad! Og det stoppet ikke med det; hele åtte ganger gikk hun til topps i den prestisjefylte turneringen, siste gang i 1926 da Molla var 42 år gammel. Og Molla var norsk som noen, hun kom fra samme kommune som Petter Northug jr; nemlig Mosvik.

Det var i 1912 at Molla Bjurstedt tok Norges første individuelle OL-medalje på kvinnesiden, nemlig bronse i tennis. Hun flyttet tre år senere til USA og giftet seg til etternavnet Mallory, og i USA gjorde hun rent bord i de fleste tennisturneringene. Hun spilte med en teknikk som ligner dagens spillestil, og hun kjempet for at de lange, upraktiske tennisskjørtene kunne bli løftet fra anklene og til opp under kneet. Molla Bjurstedt Mallory var et råskinn på tennisbanen, en fryktet motstander, men utenfor banen var hun kjent som mild og snill person. 

Hun vant imidlertid aldri Wimbledon, men i 1922 nådde hun like til finalen der hun tapte for den franske legenden Suzanne Lenglen, en av verdenshistoriens aller beste kvinnelige tennisspillere – også kalt «den guddommelige». Suzanne Lenglen vant stort sett alle turneringer hun stilte opp i, en spiller som fremdeles blir husket og æret ettersom hennes navn fins på den største tennisarenaen i Paris. Men vår egen Molla Bjurstedt ble aldri vist noen tilsvarende ære, verken i Norge eller i USA. Mange amerikanere vet hvem Molla Bjurstedt Mallory var, og det at hun vant US Open så mange ganger, har ikke gått ubemerket hen «over there».

Kanskje skulle Norge prøve å følge det franske eksempelet og la Molla Bjurstedt Mallory komme til heder og verdighet igjen også her hjemme. Et nytt tennisanlegg kunne bære hennes navn, for det har hun virkelig fortjent. Ingen norske tennisspillere har noensinne vært i nærheten av å kunne oppvise maken til suksess som kvinnen fra Mosvik.

Noen av Mollas meritter: 

Grand Slam, US Open:

  • Seire i damer single: 1915, 1916, 1917, 1918, 1920, 1921, 1922 og 1926
  • Seire i damer dobbel: 1916 og 1917
  • Seire i mixed dobbel: 1917, 1922 og 1923

Wimbledon:

  • Andreplass mot den franske legenden Suzanne Lenglen i finalen i 1922.

OL:

  • Bronsemedalje i Stockholm i 1912, damer single

Største prestasjon:

Beseiret verdensstjernen Suzanne Lenglen på overlegent vis i USA-mesterskapet i 1921. 

ORDJAKTEN 1 Delord-svar: Uredd

La andre få vite om dette innlegget..