Langtidsvarsel ingen enkel sak

Værtegning

Spent på ferieværet…?

Hvor mye kan vi stole på værmeldernes langtidsvarsel?

Langtidsvarsel er ingen enkel sak...Jeg er ikke den eneste som har erfart at værvarslerne har problemer med å spå været noen dager frem i tid. Jeg har for lengst lært meg å ta med en klype salt det som «yr.no» og «storm.no» mener kommer til å bli været om 5 til 10 dager. Som regel slår varselet ikke til.

Endatil for kortere perioder er treffsikkerheten diskutabel, men det er tydeligvis uhyre vanskelig å stille en værprognose for fremtiden.

Jeg foretok en test da jeg for litt siden oppholdt meg en uke på Madeira. Før jeg reiste, tok jeg utskrift av 10 dagers-varselet fra fire ulike værmeldere: yr.no, storm.no, BBC Weather og The Weather Channel. Alle hadde meninger om hvordan været på den vakre Atlanterhavsøyen ville arte seg de 10 påfølgende dagene.

Jeg fulgte opp værmeldernes prognoser hver eneste dag. Jeg noterte hvordan været faktisk ble, og sammenlignet dette med de ulike langtidsvarslene. Av de fire selskapene kom The Weather Channel desidert dårligst ut. De hadde ikke ett eneste korrekt varsel! Ingen av dagene ble som den engelsk/skotske værmeldingstjenesten hadde spådd.

Langtidsvarsel ga norsk vinner

Det ble norsk vinner: Storm.no hadde flest riktige varsler, tett fulgt av BBC Weather. Yr.no havnet et stykke bak Storm og BBC, men godt foran The Weather Channel.

Testen gjaldt kun for den uken vi oppholdt oss på Madeira. Det aktuelle langtidsvarselet ble hentet ut fredag, og det var perioden mandag (dag 4) til og med lørdag (dag 9) som ble sammenholdt med metereologenes værprognoser. Jeg kommer til å foreta en tilsvarende test også ved en senere anledning. Kanskje blir det de samme værvarslerne som møtes til ny dyst da? Det blir spennende å se om historien gjentar seg, om det blir storm.no som også denne gangen trekker det lengste strået.

Langtidsvarselet ga en norsk vinner: storm. No

Langtidsvarsel

RESULTATLISTE (Maks oppnåelige poengsum = 60)

1: 30 poeng:  storm.no    

2: 27 poeng:  BBC Weather

3: 15 poeng:  yr.no    

4:   4 poeng:  The Weather Channel

 

La andre få vite om dette innlegget..

One Comment on “Langtidsvarsel ingen enkel sak”

Comments are closed.